donderdag 12 september 2019

Dag 8, centrum Brno, Kostnice u sv. Jakuba en Kapucínská krypta

Dag 8 wordt een wat lugubere dag met veel botten en mummies. Spannend!

Het gaat gelukkig al een heel stuk beter met mijn been, dus we hebben weer wat meer bewegingsvrijheid. In de ochtend beginnen we met een tram/bus tripje naar het noorden van Brno, het technisch museum. Het is deze ochtend droog, en er wordt verder niet veel regen meer verwacht gelukkig.

Na een kort ritje met de tram en de bus (vanwege werkzaamheden op plekken bij de tramrails) komen we na een kwartiertje aan bij het technische museum. Om 10u gaat ie open, en we staan om 10u10 bij de kassa om de kaartjes te kopen. het is er nog lekker rustig.

Als we beginnen aan de route in het gebouw (dat best groot is), starten we bij wat auto's.



De auto's staan allemaal best dicht op elkaar, wat het niet makkelijker maakt om leuke foto's te maken.



Het museum is overduidelijk niet gericht op buitenlandse toeristen. Alles staat enkel in het Tjechisch beschreven.

Het museum heeft erg veel verschillende afdelingen over verschillende verdiepingen. Objecten varieren van een computer tot een stuk mens op sterk water om bepaalde medische technieken uit te leggen.










Iets voor 12 uur zijn we klaar met rondkijken in het museum en gaan weer met de bus en tram richting het centrum. Het is tijd voor de volgende stop, Kostnice u sv.

Een korte toelichting: we gaan nu naar een ondergrondse opslag waar menselijke beenderen zijn opgeslagen, naar verluid zo'n 50.000 mensen. Deze botten komen van geruimde begraafplaatsen in de periodes dat ziekjes ervoor zorgde dat een kwart van de bevolking overleed.

De ingang ligt naast een grote kerk, en valt niet erg op.


Beneden kopen we twee kaartjes en nemen de tijd om wat foto's te maken. Het is niet heel groot, echter wel heel indrukwekkend.










Na zo'n 20 minuutjes staan we weer buiten. Eenmaal buiten besluiten we om ergens wat te gaan eten. Tamara gaat voor een salade, ik voor een schnitzel.



Als we de bordjes en glaasjes bier leeg hebben gaan we naar de volgende stop vandaag: Kapucínská krypta. Weer een beetje luguber, maar niet minder interessant.

Aangekomen bij de kerk waar de locatie bij zit moeten we door een klein deurtje aan de linkerkant.


Binnen kopen we 2 kaartjes en krijgen een Nederlandstalige uitleg mee.


We lopen zelfstandig de ronde in het gebouw, op dat moment is er verder niemand anders aanwezig.We komen in de eerste ruimte al het eerste gemumificeerde lichaam tegen. Zelfs de vinger is er naast gelegd... Brrrr.



Als we doorlopen zijn er enkele ruimtes ingericht met verschillende personen. Al met al hebben ze best veel opgesteld staan.





Helemaal aan het eind hebben ze nog een grotere ruimte zonder kisten.




We zijn hier vrij snel uitgekeken, het is tenslotte niet zo heel erg groot. We besluiten om nog even terug te keren naar het appartement om nadien nog ergens wat te gaan eten.





Het is er overigens niet heel erg druk, blijkbaar is zondag een redelijk rustige dag in Brno, het is overal vrij rustig.






Na het eten en het benodigde bier lopen we nog even door het centrum van Brno.





We besluiten nog even ergens een tussenstop te maken om wat bier te proberen.




Na een paar verschillende biertjes houden we het voor gezien voor vandaag. Morgen gaan we verder met het verkennen van Brno.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten