woensdag 10 juni 2020

Dag 3, prive-museum bekijken

Als we Dinsdag wakker worden en naar buiten kijken ziet alles er redelijk nat uit.


De weersverwachtingen zijn echter niet zo slecht als voorgaande dagen, er zou een stuk minder regen moeten vallen.

We pakken onze paraplu en besluiten om enkele musea te bezoeken vandaag. Mocht het toch nat worden, dan zitten we in ieder geval droog. We lopen door het grote Tivoli park richting het centrum. Het regent gelukkig niet, dus de paraplu hoeven we niet uit te klappen.




Narodni muzej Slovenije

We komen na een kwartiertje aan bij het "Narodni muzej Slovenije", ofwel het nationale museum van Slovenie.


Voordat we binnenstappen desinfeceren we onze handjes, en doen voor de zekerheid de mondkapjes op, we weten namelijk nog niet in hoeverre ze hierin strikt zijn bij dit soort staats-musea. Binnen kopen we 2 kaartjes voor totaal 12 euro, en starten de route door het museum.


Inmiddels hebben we de mondkapjes weer afgedaan. Niet al het personeel hebben die dingen (continue) om, dus we besluiten deze enkel op te doen als we mensen tegen komen. Nou, en dat is niet vaak. 1 Ander persoon was nog aanwezig in dit museum, verder niemand.

Bij veel dingen is lint gespannen zodat je ze niet aanraakt, iets wat normaal wel toegestaan is.


Maar de meeste zaken zijn "as usual".
    


Er is nog een extra onderdeel binnen het museum: mummies :-D. Er is 1 mummie uit Egypte in dit land, en die staat hier.



Er was een tijdelijke expeditie opgezet met het onderwerp smederij.


Wij kwamen in de ruimte, en de dame van het museum ging gelijk snel ff alle keukenrollen vervangen, er waren echt 4 of 5 lekkages in deze ruimte.


Het aanbod van spullen welke ze hier tentoonstellen was echt heeeeeel breed. Van ijzererts en sjieke pakken voor de hitte (zie foto's hierboven) tot recycling, eindproducten en aandelen van bedrijven.





Als we klaar zijn met de ronde lopen we richting het volgende museum. Onderweg komen we nog opbouw-werkzaamheden tegen voor een event dat voor einde van de week is gepland.

Mestni muzej Ljubljana


Na een kleine 10 minuutjes lopen komen we aan bij het volgende museum, het "Mestni muzej Ljubljana", ofwel, de stadsmuseum van Ljubljana. We kopen 2 kaartjes voor alle onderdelen van het museum en zijn hier 16 euro armer van geworden :-). We beginnen de route in de "kelder" voor de restanten van muren van de Romeinse tijd.



Ze hadden ook nog een aantal andere zaken uitgestald staan in deze ruimte.




Als we hier uitgekeken zijn gaan we naar de verdieping op de 1e etage.




De eerste verdieping waren we eigenlijk zo doorheen. We hoeven ook nergens op te wachten, ook in dit museum zijn we de enige die hier rondhuppelen. We gaan naar de 2e en laatste etage toe.


Als je de eerste ruimte betreedt krijg je uitleg over "Emona", het Romeinse legerkamp dat hier heeft gestaan, en waar wij dus in de kelder restanten van hebben bekeken.


Als we de volgende route starten beginnen we met een opstelling van kunst welke ze heel apart hebben geplaatst achter een frame.


De rest van de route op deze verdieping neemt je vrij snel van oud naar nieuw.








Als je wat dieper in de materie wilt duiken uit de Joegoslavie periode kun je het beste een apart bezoek brengen aan een museum in het Tivoli park. (zie ons blog in 2017).

We zijn klaar meet de ronde in dit museum. We hadden eigenlijk nog een ander bezoek in de planning voor vandaag, maar besluiten dat op een later moment te doen. Het is nu eerst tjid voor voer! :-D




Als we uitgegeten zijn lopen we verder het centrum in. Vergeleken met 2017 is het nu zoveel rustiger. Ook heel veel winkels, hotels en andere bedrijvigheid is dicht. Veel hebben het niet overleeft begreep wij eerder van de gids.




Voordat we terugkeren naar het appartement besluiten we nog een biertje te drinken op het terras.


Als we weer terug zijn bij het appartement besluiten we te gaan eten bij de landelijke brouwerij Union welke op de hoek bij ons appartement is gevestigd.

Aangekomen beginnen we eerst met een lekker fris ongefilterd pilsje.


Tamara gaat voor steak, ik ga voor kippenpotenvlees. Lekker! :-D



We besluiten om weer optijd terug te keren naar het appartement zodat we nog wat tijd hebben om te kijken wat we morgen allemaal kunnen doen. Er wordt wederom wat regen verwacht, dus dat maakt het wat lastiger plannen (veel is nog dicht).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten