maandag 8 juni 2020

Slovenië, de trip is begonnen!

Slovenië!

Zoals jullie wellicht weten hadden we voor 2020 eigenlijk een road-trip in Slowakije en Hongarije in de planning staan. Door COVID19 is dit helaas onmogelijk gebleken, en hebben we de planning omgegooid: we gaan naar Slovenië.

Slovenië was 1 van de weinige landen welke op dit moment toegankelijk is, waar bijzonder weinig problemen zijn, en waar je nog enigszins "normaal" kunt verblijven. We hebben voor 2,5 week een appartement gehuurd in de hoofdstad Ljubljana, vandaar uit gaan we het land verkennen :-).

Hoe ziet de route eruit naar Slovenië? 

We hadden het liefste een nachtje overnacht in een hotel in Duitsland, hier hadden we ook nog een reservering staan voor de trip naar Slowakije. Regels in Duitsland gooide echter roet in het eten: we mogen er niet overnachten op dit moment, het wordt dus een route in 1 keer naar Slovenië. Totaal is het 1200km, in 2017 al een keer gedaan, no problemo, was de eerste gedachte. Echter..... we gaan nu met onze elektrische auto, en die heeft wat meer laadtijd nodig onderweg dan de diesel welke we in 2017 nog hadden. We gaan het gewoon proberen.

Tijd om te vertekken!

De auto is volgeladen, en staat klaar om te vertrekken. We vertrekken ietsje vroeger dan gepland, maar we willen rustig aan gaan doen. De eerste laadstop van 25 minuutjes ligt in Erftstad in Duitsland, welke we kunnen halen als we onder de 120 km/u blijven. We kunnen ook een stop eerder pakken, maar we hebben de tijd.


Met de eerste gedachten is het overigens niet vooralsnog onbezorgd wegrijden, we weten niet wat we moeten verwachten, en houden met de volgende regels:
- We mogen officieel niet door Duitsland rijden, enkel noodzakelijke reizen zijn toegestaan.
- In Oostenrijk hebben we geen gezondheidsverklaring nodig als we zonder stoppen door Oostenrijk rijden, laden = stoppen, en mag dus niet. Hier houden we overigens wel, rekening mee in de trip.

We zijn dus enigszins huiverig als we vertrekken. Worden we aanhouden en teruggestuurd? Wat kunnen we verwachten aan de grenzen? Haalt de accu wel een volledige doorreis in Oostenrijk met die bergen? We gaan ervoor. Broem broem... Onee, zoef zoef :-)

Bij Roermond gaan we de grens over. Niets, maar dan ook niets te zien bij de grensovergang.


Rond half 11 komen we aan in Erftstad bij onze eerste laadstop van 25 minuten. (voor de geïnteresseerde, de laadsnelheid op de foto was net na het aansluiten, en was nog aan het opbouwen naar zo'n 120 kWh, de max op deze locatie)


De tijd komen we door met een korte wandeling en een beetje Netflix. We rijden weer snel door naar het volgende plek. Aan het begin van de nacht hebben we nog een mooie maan door de wolkjes heen :-).


Het is heerlijk rustig onderweg, logisch natuurlijk ook midden in de nacht. En vooralsnog hebben we geen regen.  Aan dat laatste komt trouwens snel een einde als we ongeveer halverwege zijn in Duitsland. Het begint te regen, en soms ook erg hard. Een pikdonkere weg, regen en slechte belijning. Pffff, nou, ik was blij dat de auto de belijning blijkbaar beter zag dan ik dat kon. De foto hieronder valt overigens nog mee, hier kon je nog wel iets zien.


Onderweg in het donker kregen we overigens ook nog 2 foto's van de Duitse staat. 1x bij wegwerkzaamheden (waar uiteraard niemand aan het werk was) en 1x waar je blijkbaar in "the middle of nowhere" 100 mocht, waar wij 130 reden.



Rond half 6 in de ochtend is het inmiddels weer licht en laden we bij de Supercharger in Jettingen-Scheppach. Tijd voor wat koffie. Bij de oplaadpalen zien we enkele bordjes met ooievaren, en snappen eigenlijk niet waarom dat die daar staan. We lopen naar het tankstation wat ernaast ligt voor wat koffie te halen. Met mondkapje, want dat is hier in Duitsland in deze deelstaat verplicht.


Als we terug naar de auto lopen snappen we de bordjes opeens wel :-D. Er woont een hele ooievaar familie boven die oplaadpunten.


Rond 8u45 naderen we de Duits-Oostenrijkse grens. De grens waar we de auto helemaal vol moeten laden. Bij de vorige laadsessie van de Supercharger hadden we de auto al heel vol gepropt om hier wat minder lang te hoeven staan. Dit is namelijk een wat langzamere lader.

Mocht je jezelf afvragen: waarom duur het toch zo lang voordat je bij deze grens bent... We hebben echt heel rustig aan gedaan, en een aantal maal langer aan de laadpaal gestaan dan nodig. De nachtrit beviel mij eigenlijk helemaal niet goed, waardoor ik extra heb uitgerust tijdens de rit bij het opladen.


We lopen nog eventjes een rondje totdat de auto rond de 97% is, veel voller doen we niet, omdat hoe voller de accu, hoe langzamer het laden gaat.


We stappen weer in de auto en rijden richting de Oostenrijkse grens. Benieuwd wat ons te wachten staat. Worden we aangehouden, worden we tegengehouden, worden we teruggestuurd? We hebben eigenlijk nog geen enkele andere Nederlander zien rijden onderweg, we hebben geen idee wat we moeten verwachten.


Nou, uiteindelijk niets. Er staat geen controle meer, en je kunt gewoon doorrijden. Nu weet ik dat vanaf 4 juni controles met een aantal grensburen was opgeheven, en dat de mensen uit die buurlanden ook meer vrijheden kregen. Echter wij komen niet uit een buurland als Nederlander, en voor ons golden er eigenlijk dus nog restricties. Nou, meevaller, snel verder rijden! :-D

In Oostenrijk hebben mensen iets met afsnijden (ook al zijn het in dit geval 2x Duitsers welke het deden). De beelden vertekenen misschien (is de dashcam in de auto zelf), maar vooral de bovenste is echt centimeters.



In Oostenrijk besluiten wij toch nog even snel een laadstop in te lasten zodat we wat meer ruimte hebben als we zo in Slovenië aankomen.


Na 10 minuutjes is de accu weer een dikke kwart extra vol, we gaan weer snel verder naar de grens met Slovenië. We zijn benieuwd hoe het daar bij de grens gaat. Slovenië is tenslotte erg vrij geworden mbt COVID19, en bij de huidige grenzen hebben we dus niets gezien.

Aangekomen bij de grens: ooooooh, een grenscontrole! Gelukkig is het hier uitgestorven en schuiven we zo voor de neus van de pliesie.


In het kort: je mag Slovenië binnen als NL'er, maar je moet een bewijs hebben van de accommodatie. 

De beste man houdt ons staande en vraagt wat onze bestemming is. Ik antwoord met "Slovenië" en vraag of hij onze boekings-gegevens wilt bekijken welke ik direct uitreik. Hij bekijkt het snel en vraagt vervolgens onze paspoorten. Nog voordat ik die gegeven heb ging het: "Goodby, have a nice day". Okay, dat was bijzonder. We rijden snel door.

We kunnen pas om 15u ons appartement in, dus voordat we doorrijden naar Ljubljana maken we een korte tussenstop in het plaatsje Bled.

We parkeren de auto in het centrum op een parkeerplaats waar je gelijk gratis kan opladen. Kan ik gelijk het klimaat lekker op 20 graden houden in de auto zonder dat het van mijn accu afgaat :-).


Het is redelijk warm als we hier aankomen, ik schat zo'n 25 graden, ook al schijnt het zonnetje niet continue. We lopen richting de terrasjes om wat cafeïne naar binnen te werken.


De terrassen zijn niet heel vol, sommige zelfs helemaal leeg. Je ziet hier ongeveer dezelfde maatregelen als in NL: grote afstand tussen de tafeltjes en overal ontsmettingsmiddelen. Geen mondkapjes voor zover, ook al hadden we uit voorzorg een zooi meegenomen omdat het hier in openbare ruimtes verplicht zou zijn.

Nabij het water is er ook wel wat volk dat samen door het park loopt. Maar toerisme is hier echt nog niet volop aanwezig.


Tussendoor heb ik een berichtje naar de Airbnb host verzonden met de vraag of we wellicht iets vroeger het appartement in kunnen. En ik heb voor morgen alvast een bier-tour geboekt in Ljubljana :-D. We kunnen iets vroeger het appartement in, dus we vertrekken op ons gemakje richting Ljubljana.

Aangekomen in Ljubljana


Aangekomen bij het appartement gooien we onze auto in de ruimte ondergrondse parkeergarage, het appartement is netjes.



We frissen ons op om nadien het centrum in te gaan. Tijd voor een biertje op het terras.


Bij de terrassen zie je hier veel verschil. Je hebt terrassen waarbij veel ruimte tussen de tafels is gecreëerd, en je hebt terrassen die helemaal vol gepropt zitten. Als we een paar biertjes op hebben is het tijd om te gaan eten.



Na enkele biertjes en de hamburgers gaan we naar het appartement. Het was een lange dag+nacht. De komende dagen zijn de weersverwachtingen helaas iets minder, morgen zullen we eerst even naar het winkelcentrum gaan om wat spullen te halen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten