woensdag 9 juni 2021

Dag 4, Kasteel Devín en de bunker

Vandaag hebben we 2 dingen op het lijstje staan om af te vinden: een kasteel ten noorden van Bratislava en een bunker ten zuiden van Bratislava. We beginnen in de ochtend met het kasteel.

Na het ontbijt in het hotel vertrekken we rond kwart voor 10 richting het kasteel wat zo'n 20 minuutjes rijden is. Het is lekker rustig in Bratislava zelf.

En eenmaal de stad uit komen we op de achteraf weggetjes ook niet heel erg veel verkeer tegen.

Aangekomen bij de parkeerplaats is het even zoeken naar een plekje. Er is namelijk plek zat, en dan is het altijd lastig om een keuze te maken :-D

We lopen richting de entree van het kasteel om 2 kaartjes te kopen wat ons in totaal 12 euro kost.

Het is na de entree nog ff klimmen om daadwerkelijk bij het kasteel zelf uit te komen. 

Eenmaal boven kom je op een schitterende binnenplaats uit waarvan we de eerste deur binnen stappen: een expeditie over de historie van dit kasteel wat in 1416 is gebouwd.


En uiteraard hebben ze ook wat historische zaken uitgestald, zoals een schedel en doekoe.


We lopen vanuit de expeditie over de binnenplaats naar een torentje toe (wat vast een andere naam heeft dan "torentje", maar het ding ziet er nu eenmaal zo uit). Vanuit dat ding hebben we een geweldig overzicht op Oostenrijk. We zitten namelijk naast de grens (het water). 



We lopen nu naar de grote toren toe, en daar hebben we een nog mooier uitzicht :-).




Alleen die trappen. Zucht. Je moet er blijkbaar wat voor over hebben. 


 Boven hebben ze binnen ook nog objecten uitgestald. 


Als we het hoofdkasteel gezien hebben lopen we nog even langs de munitie-kamer welke een stukje van het kasteel afligt. Er was eigenlijk niet heel erg veel te zien.

Na een uurtje hebben we alles wel gezien en lopen we weer richting uitgang. Onderweg komen we nog wat schapen tegen. Schapen zijn leuk en moeten dus op de foto. Op de achtergrond zie je overigens archeologisch werk waar ze actief mee bezig waren. 

Terug bij de parkeerplaats kopen we een flesje drinken en lopen richting het water. Bij het water staat een "Gate of Freedom Memorial". 


Naast een verlaten gebouw is er bij het water eigenlijk verder niet zo heel veel te zien. Er is ook een natuurpark, daar zijn we eigenlijk niet verder ingelopen. 


Inmiddels is het weer tijd om wat te eten voordat we richting de bunkers vertrekken. Nabij het kasteel zijn er wel enkele terrasjes, maar we besluiten om een ander dorpje op te zoeken welk op zo'n 10 minuten rijden van dit plaatsje af ligt. Aangekomen eindigen we uiteindelijk in de Lidl, er bleken niet echt leuke terrasjes in dat dorpje aanwezig te zijn.

Nadat we onze auto hebben volgekruimeld met het voer gaan we richting het zuiden om de bunkers te bekijken. We komen veel te vroeg aan (de bunkers openen pas om 14u), maar we parkeren de auto bij een winkelcentrum. Kunnen we daar ook nog even rondhuppelen.

Aangekomen komt het winkelcentrum redelijk gedateerd over, ook staat er erg veel leeg.


Omdat we nadat we hier hebben rondgelopen nog meer tijd overhebben rijden we even naar de overkant van de weg (ja rijden, het is een soort "snelweg" tussendoor waar je doodgereden wordt als je lopend over steekt). Dit is al een stuk sjieker winkelcentrum. Hier zijn dan helaas weer erg weinig winkels. We besluiten wel om nog even wat koffie naar binnen te schrokken.


Als de koffie op is rijden we weer terug naar het andere winkelcentrum, daar parkeren we namelijk onze auto om vervolgens lopend naar de bunker te gaan. Als ik de auto parkeer en naar de naderende wolken kijk begin ik mijzelf overigens wel een beetje zorgen te maken. Het is gelukkig niet heel lang lopen.

We beginnen aan de wandeling van zo'n 25 minuutjes. Het route is iets anders dan verwacht :-). Het begint met een zandpad.

Maar 100 meter verderop kom je opeens een spoor tegen waar ook gewoon treinen op rijden, en waar je erg slecht zicht hebt.

De rest van de route loopt deels langs de grenslijn met Oostenrijk. Het roodwitte paaltje links is een grenspaal.

En net voor de bunker heb je ook een overduidelijk grensmarkering.

Net voordat we de bunker bereiken begint het ook een klein beetje te druppelen. Aangekomen bij de bunker krijgen we te horen dat we nog 5 minuutjes moeten wachten voordat we binnen kunnen. Gelukkig kunnen we buiten schuilen onder een afdakje.

Van buiten lijkt de bunker overigens helemaal niet zo groot. Berg met een grote loop eruit voor wat munitie af te schieten en dat was het eigenlijk wel. 

Als we beginnen aan de tour melden we ons bij een oudere man welke dit als vrijwilliger erbij doet. Man spreekt geen woord Engels en halve woorden fout-Duits. Dat gaat helemaal goed komen! We geven een tientje entree en hij start een generator voor stroom in de bunker. Dat niet werkt. Nou, hij pakt een zaklamp en we gaan naar binnen. Dat gaat nog wat worden met de uitleg en de foto's. 

De eerste stop was een commando-ruimte. Hier liet hij ons zo'n raar hoedje opzetten voor zo'n typische toeristen foto. Wij dus gedaan, en die foto's gaan jullie hier niet zien :-). Dan lopen we verder naar de communicatie apparatuur waar hij weer volop gaat uitleggen. We snappen er de helft maar van, maar hij vertelt vol enthousiasme. Dat is natuurlijk kei-leuk :-). Oja, omdat hij de enige is met een lichtbron kan ik hem ook elke keer weer terugroepen omdat ik nog een foto moet maken. :-)

De bunker heeft overigens een flinke status gehad in het verleden, en is ook persoonlijk bezocht door Hitler en Eva. Daar zijn foto's van, maar die hebben wij op locatie niet gezien. De tour blijft redelijk chaotisch verlopen door wat communicatie-probleempjes, maar veel spreekt voor zich.




Ze hebben ook een aantal echt bijzondere spullen liggen, waaronder een aantal originele pakken.

En je zou het niet verwachten, maar deze bunker heeft zelfs 2 verdiepingen. In de onderste verdieping waren de slaapzalen. 


er is nog 1 plek waar we niet geweest zijn: bovenin de bunker, de uitkijk. Heel smal, heel benauwd en krap. Je had daar kleine kijkraampjes en een telescoop (geloof ik dat dat ding heet)



Dit was het laatste onderdeel van de bunker welke we konden bezichtigen. Er zijn nog meerdere bunkers, maar die liggen verspreid over heel Bratislava, en geen van alle is nog in goede staat. Een aantal bunkers welke dicht bij deze lagen waren niet makkelijk benaderbaar omdat deze in grote velden lagen. Wij hadden geen zin om door heel hoog gras te lopen met onze korte broeken aan. 

We lopen weer terug naar onze auto om terug te rijden naar het hotel.

In de avond zoeken we in het oude centrum een leuk tentje op om wat te eten en een biertje te drinken. We weten een leuke locatie te vinden en verorberen een kip-burger en een pasta. Met uiteraard een lokaal biertje erbij.



Als we klaar zijn met eten besluiten we nog even rond te kijken voor een ander leuk terrasje. uiteindelijk lopen we letterlijk het hele centrum door om uiteindelijk op 500 meter van het hotel te belanden op een leuk terras met eigen bier.


We besluiten om weer redelijk op tijd naar het hotel terug te gaan. Morgen vertrekken we naar onze volgende locatie: Liptovský Mikuláš. Een plaatsje in het noorden van Slowakije. De rit is zo'n 300km, maar we hebben ook meerdere tussenstops gepland om leuke dingen te bekijken. Genoeg te doen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten