maandag 24 juni 2024

Vrijdag, concentratiekamp Majdanek

Deze vrijdag gaan wij een bezoekje brengen naar Majdanek, welke in het oosten van Lublin ligt. Wij rijden met de auto richting het kamp, en gooien dat ding aan een laadpaal, kan hij mooi vol laden terwijl wij in het kamp alles aan het bekijken zijn. 

Bij het visitor-center kopen we een map voor omgerekend ongeveer 1,25 euro. Voor de rest is alles vrij en gratis toegankelijk. Aan het begin kom je langs een kolossaal herdenkingsmonument op het plek waar vroeger de toegangspoort lag.


We lopen verder over een pad, aan de rechterkant lopen we voorbij een wit huis waar het kamp hoofd  en de SS-psychiater huisde.


We lopen door richting de barakken die een stukje verderop staan. Hierbij komen we ook langs een poort waarop vermeld staat dat een deel van het kamp dicht is vanwege renovatie. Jammer :-(.

We lopen naar het eerste gebouw aan de rechterkant.


In dit gebouw werden nieuwkomers gewassen en geschoren. 

Maar dat was niet het meest lugubere stuk van dit gebouw. Zoals bij de meeste kampen is er nog maar weinig origineel, niet zo vreemd met gebouwen van hout en Duitsers welke zoveel mogelijk probeerde te vernietigen aan het einde. Zo ook is hier heel veel opnieuw opgebouwd. Wat echter gebleven is, is een bunker waarin de gaskamers zaten. Ook heel veel blikken met Zyklon B hebben ze hier opgesteld. De blauwe kleuren op de muur zijn overigens afkomstig van dat spul.


We lopen via een ander gebouw weer naar de hoofdweg, een weg waar nog vele andere gebouwen staan.




Een volgend gebouw waar we naar binnen gaan laat met foto's het verschil zien tussen vroeger en heden.



Het volgende gebouw laat een soort herdenkingskunst zien.


We lopen nu naar een iets groter gebouw aan de overkant van de weg, in dit gebouw hebben ze meer een museum-style inrichting gemaakt met objecten uit het kamp.





We lopen weer verder de andere gebouwen af. We komen nu bij een gebouw waar 430.000 paar schoenen liggen opgeslagen. Overigens niet enkel van dit kamp, maar ook van andere kampen. En ja, op de foto zie je echt grote kooien vol met schoenen.

We lopen nu naar de barakken van de gevangen toe, er zijn er maar 2 op dit moment toegankelijk. Ontsnappen lijkt nagenoeg onmogelijk met al dat prikkeldraad, toch is het er een aantal gelukt tijdens het bestaan van het kamp.






We gaan vanaf deze barakken een flink stukje lopen om het crematorium te bezoeken. Onderweg zien we in het veld nog veel restanten van de oude barakken liggen in het veld.




Achter het crematorium kun je een andere constructie zien liggen welke op dit moment gesloten is vanwege renovatie, dit is een memorial. 

Het crematorium is indrukwekkend. De Duitsers hebben op het laatste moment het crematorium in brand gestoken met de laatste lichamen erin. Deze lichamen die ze nadien hebben gevonden hebben ze hier in een sarcofaag ter nagedachte tentoongesteld. Naast een crematorium hadden ze ook een executieruimte en een plek voor de patholoog welke lichamen kon onderzoeken.




We gaan weer terug naar het appartement. In de avond zoeken we een leuk restaurantje nabij het appartement uit om een hapje te eten. Uiteindelijk zijn we weer lekker op tijd weer terug in het appartement, we hebben weer genoeg stapjes gezet vandaag.


Zaterdag, een dag van regen

Deze zaterdag zijn de weersverwachtingen een stuk minder positief. We hebben zelfs waarschuwingen via SMS ontvangen mbt het weer (ook al hadden we deze ook al gisteren ontvangen). 

Desondanks begint de ochtend met een mooi zonnetje, de onweersbuien zijn ook pas in de middag verwacht, we lopen dus lekker in het zonnetje richting het centrum.

In het centrum is het rustig, maar het is dan ook nog best vroeg.

Lublin heeft een soort geit als symbool, die zie je dan ook op verschillende plaatsen terug komen.


We lopen lekker op ons gemak door de rest van de stad.






Als we bij het kasteel van Lublin aankomen zitten we een beetje in dubio. De weerverwachtingen zijn er niet beter op geworden, en het onweer lijkt sneller op te zetten dan verwacht. Ook de duur van het onweer ziet er niet goed uit. We besluiten om nog een klein rondje door het centrum te lopen, maar wel richting het appartement.




Als we in het appartement binnen zitten duurt het niet lang meer voordat het onweer los barst.

In de avond zetten we weer de gang richting het centrum om een leuk plekje voor het eten uit te zoeken. Eenmaal gevonden bestellen we wat lekkers te drinken en te eten.



Al met al is deze zaterdag een rustige dag geweest. Morgen gaan we een vernietigingskamp uit de 2e wereldoorlog bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten