zaterdag 29 juni 2024

Woensdag en Donderdag, Olomouc en České Budějovice

Deze woensdag rijden we naar Olomouc, een tussenstop voor onze volgende langere bestemming: České Budějovice.

Als we de gordijnen open doen zien we in de ochtend al een lekker zonnetje. 

En rond 8 uur zitten we in de auto, weer onderweg naar Olomouc in Tsjechie.

Onderweg is het lekker rustig op de snelweg.


En in Krakau maken we een laadstop in een kei groot winkelcentrum. Hier kunnen we gelijk wat voer scoren voor de lunch.


Het laatste stuk in Polen hebben we enkel een klein beetje oponthoud bij de tolpoortjes, de rest van de rit gaat weer lekker vlot.


Aan het einde van de middag komen we aan bij ons hotel in Olomouc. Een ander hotel dan de vorige keer, dit keer hebben we een mooi uitzicht over een deel van de stad.

We gooien onze spullekes in de kamer en huppelen door het park (ons hotel ligt naast het grote park) naar het centrum.


Aangekomen in het centrum zitten we al snel op het terras. Tijd voor een lekkere Urquell, dat heb ik wel gemist in de lange tijd dat we in Polen verbleven. Jammie! En we pakken er ook gelijk nog wat tartaar bij waar ze lokale kaas in verwerkt hebben. Nog een keer jammie!


Het weer is opeens een beetje dreigend, en er lijkt onweer op weg naar het centrum. We verhuizen naar een ander plekje waar we binnen een hapje kunnen eten met een lekker biertje erbij. We hebben lever kaas met brood en toast.


En dan lijkt het onweer al snel dichtbij te komen. We rekenen af en lopen naar het hotel, dat nog geen 10 minuten lopen van het restaurant af ligt. Al snel breekt de hele pleuris uit, en zijn we drijfnat.


En met drijfnat bedoel ik ook echt drijfnat. Schoenen, shirt, alles helemaal doorlopen met regen. Bah. Vanuit de hotelkamer hebben we nu leuk uitzicht op slecht weer.

De rest van de avond blijven we in het hotel, opdrogen.

Donderdag, onderweg naar České Budějovice

Vandaag vertrekken we naar České Budějovice, ook wel bekend als het plaatsje Budvar. En Budvar is voor sommige ook wel bekend van het bier, ook wel Budweiser genoemd. En dan hebben we het niet over de Budweiser uit de USA dat op uilezeik lijkt, maar over de echte Budweiser uit Tsjechië.

Als we in de ochtend uit het hotelraam kijken is het weer nog niet zo zonnig als dat we hadden gehoopt, maar het is in ieder geval droog. 

Onderweg gaat het redelijk, nabij Brno is het altijd een puinhoop op de weg, maar we kunnen redelijk doorrijden, net voor Brno gaan we van de snelweg af, we hebben namelijk nog een leuke tussenstop ingepland.


De tussenstop is bij de The Cairn of Peace Memorial, welke is gebouwd ter ere van de slachtoffers van "the battle of Austerlitz". Een grote slachtpartij tussen 2 partijen van 90.000 en 75.000 manschappen welke elkaar af hebben geslacht. Het is al een tijdje geleden dat dit heeft plaats gevonden, 2 december 1802 om precies te zijn. Het leger van Napoleon versloeg hier de Oostenrijkse en Russische legers. De Fransen onder leiding van Napoleon stonden in de minderheid met 75.000 manschappen, maar hebben dankzij strategie toch de nederlaag kunnen verplaatsen naar de tegenstanders. 

Aangekomen parkeren we onze netjes op de kleine parkeerplaats. 

Het eerste wat opvalt is de memorial zelf, deze zijn ze op dit moment aan het renoveren, je kunt er nu ook niet in.


Er stond ook nog een andere steen die er oud uit zag, dus op, op de foto:

Je hebt vanaf deze locatie een geweldig uitzicht op de omgeving, de omgeving waar de slachtpartij heeft plaatsgevonden.


Er is ook nog een museum gebouw waar we binnen zijn geweest. 2 kaartjes van 5 euro per stuk. Jullie worden niet lastig gevallen met foto's, die mocht je namelijk binnen niet nemen. Ze hadden een aantal mooie video presentaties gemaakt over hetgeen was voorgevallen, hier hebben ze veel aandacht aan besteed. Ben je in de buurt? Gewoon gaan!

We vervolgen onze weg weer naar České Budějovice. Het was onderweg afwisselen tussen snelweg en provinciale weg.

Iets na 15u komen we aan bij het hotel.

We gaan naar het centrum waar we een mooi plekje zoeken op het terras om een Budweiser naar binnen te schrokken (Urquell is toch echt lekkerder) met een hapje voer erbij.





Vanavond zijn we weer lekker op tijd terug bij het hotel, morgen gaan we de stad verder verkennen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten