zondag 24 april 2016

Dag 1, de vlucht en de eerste verkenningen in Kiev

De dag breekt vroeg aan. Om iets voor half 5 staan we op en om half zes in de ochtend (zucht) staan we bij Robert en Vivian voor de deur. Het is tijd om naar Schiphol te rijden. De rit richting Schiphol gaat zonder vertragingen en lekker vlot. Kan ook niet anders natuurlijk, iedereen slaapt nog. We komen ruim op tijd aan op Schiphol en het blijkt daar redelijk druk. Desondanks gaat het redelijk snel met inchecken en staan we iets na half 8 achter de douane.

Om half 8 hebben we nog volop tijd om ergens wat te eten en te drinken, het boarden begint pas tegen tegen 9 uur. We duiken een restaurantje binnen en halen wat te eten en te drinken. Onder het verorberen van mijn boterham komt ineens in mij op dat de dashcam nog in de auto ligt. Balen! Er is helaas niets meer aan te doen :-(.


Als het voedsel op is en willen vertrekken naar de gate valt Vivian op dat onze vlucht op de omroepinstallatie te horen is. Een gate-wijziging. Van gate D05 naar D12, gelukkig niet ver weg dus. Aangekomen bij de gate blijken er al best een hoop mensen te zijn die staan te trappellen om mee te mogen. De vlucht zit helemaal vol, zo vol dat wordt aangegeven dat er een flink aantal mensen hun handbagage af moeten geven om deze in het ruim op te slaan. Gelukkig blijkt dat wij daar niet bijzitten als we de laatste check doorlopen. Er lijken overigens weinig toeristen tussen de passagiers te zitten. Uiteindelijk vertrekken we met zo'n 30 minuten vertraging, welke onderweg in het geheel is ingehaald.

Aangekomen op het vliegveld in Kiev blijkt het vrij uitgestorven. Het is heel rustig, iets wat ook gelijk ervoor zorgt dat we heel snel door immigratie zijn.


De immigratie was overigens bewaakt door een vrouwelijke legerdame, zo'n dame die je ook vaak in Russische propaganda tegenkomt. Ik heb er helaas geen foto van gemaakt, die zijn niet toegestaan daar, en ik had niet de ballen om de regels te negeren en haar op de foto te zetten. We hebben wel weer een stempel gehad :-). De vrouw die de stempel zette had overigens meer aandacht voor haar collega die naast haar andere mensen aan het afhandelen was dan voor diegene die voor haar stond.


Nadat we de koffers hadden gepakt (binnen 5 minuten stonden ze op de band voor onze neus), zijn we naar buiten gelopen waar naar 15 minuten onze gereserveerde taxi aan kwam rijden. Waar ik met opzet een taxibusje had gereserveerd kwam men alsnog met een Skoda Octavia voor gereden. Zucht... Mag men geluk hebben dat Robert en Vivian maar 1 koffer bij hadden en niet net zoals wij 2 koffers. Anders had het nooit gepast.

Ons eerste ritje in Oekraïne verloopt lekker. De taxi-chauffeur blijkt, nadat ik iets vraag, geen Engels te spreken en heeft regelmatig twee rijbanen nodig :-). Maar hij is wel nuchter volgens ons, dat dan weer wel :-) ... We zien regelmatig wat eigenaardigheden op de weg. Komen we eerst een vrachtwagen tegen van de Technische Unie (en niet met NL kenteken), komen we ook een fietser tegen die vast niet heel oud wilt worden.


Aangekomen bij het hotel na een half uur rijden pakt de chauffeur onze koffers uit de auto en ik reken af. 249 uah, dat is omgerekend bijna 9 euro..... Ik geef hem maar wat extra, tsjee, hoe kunnen ze daar die auto van rijden (de Octavia was splinternieuw)? We lopen vanaf de straat naar de ingang van ons hotel(letje). We moeten hiervoor een gangetje inlopen en komen bij een dichte deur waar we aanbellen. Ze doen open, en na een redelijk smalle trap op te lopen komen we aan bij een dame die ons zeer vriendelijk te woord staat. Ik heb het idee dat wij de enige zijn in het hotel. Eigenlijk onbegrijpelijk als je ziet hoe netjes en schoon alles is.



De trap

Als we naar buiten kijken zien we Igor (of iets in die richting :-)) werken aan een Lada. Igor zelf heb ik overigens niet op de foto gezet, maar denk aan een grote oost-Europese kerel zonder shirt :-)


We besluiten ons een beetje op te frissen en een rondje te lopen door Kiev.


We lopen de deur van het hotel uit en zetten route richting de rivier. We zijn de straat nog niet helemaal uit of we krijgen al zicht op de Friendship of Nations Arch. Dit monument is gebouwd in in 1982 ter eren de vriendschap tussen Rusland en Oekraïne.


Het blijkt overigens een geweldige dag te zijn. Het zonnetje is bijna continue aanwezig en het is ruim boven de 15 graden. Ons hoor je niet klagen! We lopen door in het parkje waarin we de zijn aangekomen en merken dat "Pasko Fest" bezig is.  We denken dat het gerelateerd is aan pasen, maar weten het niet zeker. Internet geeft niet echt uitsluitsel als ik het naderhand opzoek. We zien een hoop kraampjes en een live-muziek optreden. Echte drukte is er echter niet.


Vivian gaat ons wegwijs maken op de plattegrond. Ik citeer "daar is iets".... We kunnen er weinig van maken :-).


Bijna alle kraampjes zijn dicht, we lopen er even als echte toeristen doorheen en besluiten uiteindelijk in de avond nog een keer terug te keren.


Bij het park stoppen we nog even bij een mooi punt voor een leuk uitzicht op de overkant van de rivier en de stad.



We lopen weer een stukje door het park uit. Aan de rechterkant staat een enorm gebouw van het ministerie van buitenlandse zaken.


Aan de linkerkant de Saint Michael’s Monastery Chapel.


En rechtdoor? Daar gaat het Pasko fest blijkbaar gewoon door. Het is hier overigens een stuk drukker dan in het park.


Aan het eind van de straat komen we aan bij "The Statue of Bohdan Khmelnytsky".


We besluiten om richting Maidan Square te lopen. Aangekomen zie je nog herdenkingen van de brute afslachtingen die de overheid in 2014 heeft uitgevoerd op hun burgers.


Voor de rest in het plein redelijk indrukwekkend, groot met een hoop te zien.




Onder het Maidan ligt een winkelcentrum, we besluiten om ondergronds een kijkje te gaan nemen. Het blijkt iets bijzonders (voor ons), heel leuk om te zien. Heel erg laag, met heel veel kleine winkeltjes. Verkopers zie je in hokken zitten waar ze nog geen 1m2 ruimte hebben lijkt het.



We gaan weer naar buiten en komen uit aan de overkant van de straat, precies bij een ijsco-kraampje. Lekker! We kopen vier ijsjes en 4 flesjes drinken voor zo'n 4 euro en lopen weer door. En hoe is ie gekocht? Wijzen en gewoon Nederlands praten. De oude dame die de ijsjes verkoopt spreekt geen Engels of Nederlands, dus waarom moeilijk doen :-).


Als ons ijsje op is en het zonnetje lekker doorbrandt valt ons een bepaald terras op. Terrasjes zijn er niet in overvloed, en als ze er dan zijn met grote bier parasollen, tsja, dan nemen wij plaats. We bestellen een lokaal bier welke wordt uitgeleverd in een 0,5 liter glas. (hebben ze eigenlijk wel kleinere glazen?).


Het bier is gelukkig niet echt zwaar, dus die gaat er wel in. En de kosten? Nog net geen euro (25 uah).  Als de eerste op is en de tweede besteld wordt gaan we ook gelijk maar voor wat te eten. Het is inmiddels 5 uur en we beginnen eigenlijk wel honger te krijgen. Ook bij dit terras valt ons op dat het Engels (van overigens een redelijk jonge bediende) niet echt uitmuntend is, maar ze doet absoluut haar best! Het is tijd om wat eten uit te zoeken:


Probleem! We kunnen de kaart niet lezen en ze blijken geen Engelse kaart te hebben. De dame probeert eerst wat uit te leggen wat voor vis en vlees ze hebben. Ik besluit de gok te wagen om te vragen wat voor lokale gerechten ze hebben. De dame komt met een optie voor vis (karper) en vlees (geen idee waar ze het over had). Okay, we gaan allemaal voor het laatste :-). Uiteindelijk krijgen we een soort deegbal met kip en wat friet. De deegbal met kip lag op een stukje brood dat ze in de frituur hadden gesmeten. Onze aders voelde we dichtslibben tijdens het eten, maar het was op zich best lekker.


We besluiten om na het eten de rekening te vragen. De totale schade voor vier personen: 800uah: 28 euro. 9 euro per persoon. Kijk, daar ga je thuis niet voor koken of je eigen bier voor uit de koelkast halen.

We besluiten om even terug te gaan naar het hotel om de grote camera's op te bergen om nadien een kijkje te gaan nemen bij het Pasko fest, wellicht dat er nu meer te doen/zien is. Op de terugweg naar het hotel zien we mensen karaoke op straat.


Aangekomen bij het hotel droppen we de spullen en zetten we route richting het park, eens kijken wat daar nu te beleven is.

Bijna alle kraampjes zijn nu open, een hoop lekker (denk ik) eten, maar echte drukte blijft uit. Er heerst op zich wel een redelijk gezellige sfeer.



Ook bij het live optreden (dat niet eens zo slecht klonk) bleef het rustig.


We kregen verder niet zo goed hoogte van het alcohol beleid. We hadden wel eindelijk ergens bier kunnen krijgen (in een grote kartonnen beker), maar echt open en bloot was het allemaal niet echt. Toen we tweetal dames een mix zagen bestellen waarbij een aparte bestellijst van onder de toonbank kwam (die nadien ook snel weer verdween) vroegen wij onszelf af of alcohol uberhaubt hier wel verkocht mocht worden.

De drukte bleef uit en het bier was niet echt goed van smaak (wat verwacht je van een kartonnen beker), we besloten om weer eens verder te lopen om te kijken of er wat bij de andere kraampjes te beleven was.

Robert gaf aan honger te hebben, en hij kon zich een burger-kraampje herinneren waar ze er lekker uitzagen. Het was enigszins uitgestorven bij de kraampjes, maar bij dit kraampje stond nog 6 man personeel, wij waren overigens de enige klanten.


Tamara, Robert en ik bestellen alle drie een burger voor 50 Uah en werken deze weg. Inmiddels is het bijna 9 uur en we besluiten richting hotel te lopen om daar nog even een biertje te drinken. Als we richting hotel lopen komen we nog een oude Nederlandse auto tegen. En ja, deze had een lokaal kenteken uit Oekraine :-).


We stoppen nog even bij een winkel om wat bier in te slaan. Het is een klein supermarktje waar ze geen woord Engels spreken (dat zijn we inmiddels gewend) en ook niet echt klantvriendelijk zijn. Maar ach, ze hebben best wel verschillende biersoorten dus wij kunnen wat wij willen: bier kopen. We nemen een aantal flesjes mee en lopen richting hotel.. Tijd om nog even een paar biertjes te drinken en te slapen, het is een lange vermoeiende dag geweest. En wat we morgen gaan doen? Dat lees je de volgende keer op ons blog :-)!





1 opmerking:

  1. Jij verbaasd je over de bezine prijzen en alcohol prijzen buiten de EUSSR ... Shame on you.

    BeantwoordenVerwijderen