zondag 24 september 2017

Dag 1, 23 september, onderweg naar Slovenië

De 1e dag van onze road-trip door Europa begint vroeg, midden in de nacht. De eerste dag is de totale trip 1200km lang, en we willen redelijk op tijd aankomen bij onze Airbnb in Ljubljana (Slovenië). We gaan er vanuit ongeveer 12 uur lang te rijden met een tussenstop om de auto een keer drinken te geven. Ook maken we nog een tussenstop zodra we Slovenie binnen rijden om Lake Bled te bezoeken.


Om kwart over 2 in de nacht hebben we alle spullen in de auto liggen, we zijn klaar om te vertrekken.. Pfff, wat een tijd om te vertrekken zeg.


Voor dat we daadwerkelijk de auto starten check ik nog even snel of er geen obstakels in onze route liggen. De routeplanner geeft aan dat we door weersomstandigheden er een heel stuk langer over gaan doen. Het blijkt mistig te zijn op veel plekken. Niets aan te doen, een andere route pakken heeft weinig zin, we besluiten om te rijden.


Het blijkt gelukkig onderweg niet heel erg mistig te zijn. Op een aantal plekken wel wat mist, maar niet zo erg als dat de berichten hadden opgegeven.

In Duitsland stuiten we met regelmaat op wegwerkzaamheden, maar door de combinatie nacht/weekend hebben we (tot aan de grens bij Oostenrijk) geen echte files.


De totale route is best lang om te rijden, je bent ook blij als eindelijk het zonnetje ervoor zorgt dat je een beetje naar de omgeving kan gapen tijdens het rijden.







We komen uiteindelijk helemaal volgens planning na zo'n 11 uur rijden lekker op tijd aan bij onze eerste stop in Slovenië, Lake Bled. We stoppen daar bij Bled Castle (of zoals het oorspronkelijk heet: Blejski grad).

We kopen twee kaartjes (welke duurder waren dan we hadden verwacht: 10 euro pp) en gaan eerst eens het bekende Bled meer bekijken vanaf het kasteel. Het uitzicht is geweldig, ook al is het aan 1 kant niet helemaal mistvrij.




Je hebt in deze regio naar het blijkt ook geweldige wandel-routes, echter komen wij vandaag daar niet meer aan toe, de rit van 1100km en de nachtelijke rijtijden dragen niet bij aan de motivatie om daar nog aan te beginnen :-).

Tijd voor het kasteel! Joepie! Misschien komen we wel ridders enzo tegen! Spannend...

Okay, laten we beginnen met het zicht vanaf de parkeerplaats:


Het ziet eruit als een kasteel, mooi! We lopen naar de ingang en hebben een pad dat naar boven loopt. het loopt echter niet heel makkelijk als je afwijkt van het midden van het pad.


Eenmaal voorbij de kassa loop je door de kasteelmuur heen een soort binnenplaats op. Verder niemand die de kaartjes controleerde en afscheurde. Op de binnenplaats lijkt het een beetje op een combinatie van een markt (er zijn meerdere terrassen en restaurantjes) en Chinatown. Ik denk dat ze net een paar bussen met Chinezen hebben afgezet bij het kasteel.


Alles komt heel chaotisch over in het kasteel, er lijkt geen logische looproute wat er voor zorgt dat je willekeurig zelf maar ergens naar binnen moet huppelen. Achteraf blijkt dat er helemaal niet zoveel dingen zijn waar je binnen mag en kan huppelen. Er zijn een paar ruimtes waar wat objecten worden tentoongesteld zonder verdere historische opstellingen.



Oja, en een ridder natuurlijk :-), dat dan weer wel.


Toen zagen we een ruimte met de omschrijving "wine cellar". Leuk, een oude wijnkelder waar we kunnen kijken! We liepen naar binnen en kwamen tot de ontdekking dat dit niet een "oude wijnkelder" was, nee, het was gewoon een winkel waar je wijn kon kopen.



We besluiten afscheid te nemen van dit kasteel, het was een aardige tegenvaller. Wij houden er meer van dat ze zaken in de oorspronkelijke opzet presenteren, dat had hier niets van weg. Jammer, en het is zeker niet goedkoop, alles bij elkaar 23 euro (inclusief 3 euro parkeerkosten). 

We lopen nog een beetje rond bij het kasteel, maar besluiten al snel alvast naar Ljubljana te rijden waar we de Airbnb hebben gereserveerd. Wel een probleempje: we hebben afgesproken dat we om 18u aankomen bij het appartement, dan staat er iemand voor ons klaar. Nu komen we niet om 18u aan, maar al om kwart voor 4. 


We zetten de auto bij het appartement en besluiten mijn contactpersoon een Whatsappje te sturen. Het gaat haar uiteindelijk lukken om rond 5 uur bij het appartement te staan! Woohoo! Kunnen we toch nog iets eerder in ons appartement :-). 

De 75 minuten wachttijd vullen we op door alvast een beetje door de stad te gaan lopen, de auto staat al bij het appartement (ook al gaat deze straks ook nog naar de garage), en het centrum en een park ligt op enkele minuten loopafstand van ons appartement.

We beginnen met het park waar ik snel een ijsje koop, jammie! Ik weet blijkbaar wel de plekjes uit te zoeken, 3,80 euro voor het ijsje, neem je twee bolletjes, dan betaal je gewoon voor twee ijsjes... Daarom vroeg die kerel of ik twee halve bolletjes wilde ipv twee hele. 


We lopen nog een stukje door het (echt enorm grote) park.




Als we een klein stukje park hebben gezien lopen we onder de weg en het spoor door richting centrum. 


Aangekomen in het centrum valt heel erg op dat er een oud en een nieuw deel is. Het is er best druk, maar het is dan ook weekend, ook hier zullen ze dan veel dagjes mensen op bezoek hebben.



Rond half vijf lopen we weer richting het appartement, om vijf uur worden we tenslotte opgewacht door onze Airbnb hostess :-). Als we rond tien voor 5 aankomen bij onze auto (en dus ook het appartement), worden we al opgewacht. We krijgen instructies hoe we onze auto in de ondergrondse parkeergarage onder het appartement kunnen zetten (met een auto-lift :-) ), en uiteindelijk kunnen we alles lekker uitladen en onszelf opfrissen. Dat is best lekker als je al zo'n lange dag erop hebt zitten.

Na een lekkere douche en omkleden lopen we richting de binnenstad om ergens een hapje te gaan eten. We besluiten om een restaurantje te pakken dat bij het water zit. We bestellen wat drinken en een "lokaal"  gerecht.






Het eten kwam verdacht snel na onze bestelling, echt binnen vijf minuten stonden onze borden voor onze neuzen. Hmmmmmm.... Tsja, toen we aan het voedsel begonnen merkte we al snel dat dit van kwaliteit "buffetvorm" was. Het eten ligt daar waarschijnlijk gewoon klaar in warmhoudbakken. Het eten valt jammer genoeg tegen, en dit was niet echt een goedkoop tentje. Toen aan mij gevraagd werd of alles naar wens was gaf ik uiteraard aan dat mijn verwachtingen een stuk hoger lagen dan hetgeen wat was opgediend. De reactie van het personeel gaf mij het gevoel dat hij deze reactie vaker krijgt. Mocht je naar LJubljana gaan, kijk goed naar bovenstaande foto als je op zoek gaat naar een eet-tentje, en sla deze over ;-).

We besluiten nog even naar een ander deel van de binnenstad te gaan om wat Sloveense biertjes (en Tamara wijntjes) te proberen. De wandeling door de binnenstad is gezellig, er heerst een leuke sfeer.







We belanden uiteindelijk op een gezellig terrasje. Tamara bestelt een wijn (voor 1,40 per glas), en ik probeer een aantal lokale bieren. Het is gezellig, echter had ik het op zaterdag wel iets drukker verwacht. Het prijsverschil tussen 0,3l en 0,5l bier is hier maar 30 cent, kijk, dat bevalt mij wel.



Het begint flink af te koelen buiten, en we zijn inmiddels ook best moe. We besluiten na een aantal drankjes weer richting het appartement te lopen. Het is tijd om onze mand in te duiken.

Morgen gaan we het centrum van Ljubljana verder verkennen, we zijn benieuwd :-).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten