dinsdag 26 september 2017

Dag 3, 25 september, Postojna caves en een beetje Zagreb

De 3e dag begint redelijk vroeg, en eigenlijk ook vroeger dan gepland. We staan rond 7u15 naast onze mand. Op zich is dat helemaal niet erg, we hebben dan iets meer ruimte met de planning als we iets vroeger weg rijden.

En wat staat er vandaag allemaal op op de planning? We gaan vandaag van appartement wisselen. Van onze Airbnb in Ljubljana in Slovenië verhuizen we naar onze Airbnb in Zagreb, Kroatië. Deze steden liggen niet ver uit elkaar, als je rustig aan doet en het wat tegen zit bij de grens (Kroatië is geen Schengen land, je hebt dus paspoort controle), dan doe je er een kleine 2 uur over. Voordat we echter naar Kroatië rijden gaan we eerst nog een bezoekje brengen aan het plaatsje Postojna in Slovenië, beroemd van de grotten en een kasteel.


We stappen rond half 9 in onze auto welke in de ondergrondse parkeergarage staat, en rijden de auto-lift in om de garage uit te komen. Nou, dat begint al lekker, we komen wel de lift in, maar de lift reageert niet op onze afstand-bediening of elke andere knop welke we indrukken :-(. Uiteindelijk komt er een andere bewoner via de andere lift (er zijn er 2, 1 voor omhoog en 1 voor omlaag), en deze kan ons helpen om de lift in gang te krijgen. Blijkbaar was de afstandbediening niet helemaal lekker meer, en zonder afstandbediening gaat de lift niet naar een andere verdieping.


Een dikke 10 minuten later zijn we eindelijk onderweg, en het weer had vandaag beter gekund. Nu is regen op een dag als vandaag niet zo heel erg, we zullen straks best lang in een groot grottenstelsel verblijven, en een kasteel heeft meestal ook wel een dak :-), we kunnen dus beter op deze dagen regen hebben dan op de dagen dat we buitenactiviteiten hebben ingepland. Het verkeer in Slovenië rijdt overigens lekker door, we hebben geen files, en het enige wat een beetje de vaart eruit haalt zijn wegwerkzaamheden.




Na ongeveer 50 minuten rijden komen we aan bij de grotten. Het is heel erg groot opgezet, en we volgen de borden om onze voiture ergens weg te zetten. Het is verder nog heel erg rustig. Om het uur beginnen de tours door de grotten, we hebben dus nog een half uurtje om tickets te kopen en naar de ingang te huppelen. Dat lijkt ruim voldoende.


Het is tien minuutjes lopen naar het ticket verkooppunt. Bij de tickets komen we erachter dat er ook veel bezoekers per bus komen in een vorm van een georganiseerde reis. En dat zijn er veel, erg veel. Vooral Chinezen. We sluiten aan in een andere rij voor de tickets, de individuele bezoekers. De rij is niet heel erg lang, maar gaat ook niet heel erg snel. Na een paar minuutjes rekenen we een dikke 80 euro af voor twee man voor een combiticket "Grotten, diertjes kijken welke in de grotten leven en het kasteel dat ongeveer 9 km verderop staat". We beginnen bij de grotten, en daar moet je ongeveer 10 minuten voordat de tour begint aanwezig zijn bij de entrance.  Komen we er toch achter dat een half uur vooraf aanwezig zijn helemaal niet zoveel extra ruimte geeft :-).

In de rij merken we al snel dat het erg druk is. Je gaat niet in en groepje van 10 man, ook niet van 20 man, maar eerder van 100 man de grot in. Met een treintje.


De grotten zelf zijn na een treinrit van zo'n tien minuten door erg smalle en lage gangen erg indrukwekkend om te zien.

De groep is erg groot, en binnen zo'n grote groep zijn er altijd mensen welke de groep niet bij kunnen houden omdat ze zich niet hebben gerealiseerd dat het veel lopen is op lastige paden. Dit resulteert vaak in een lange vertraging, het is echter niet zo dat je jezelf hoeft te vervelen als je moet wachten op de rest van de groep. De gids weet leuke verhalen te vertellen en er zijn natuurlijk een hoop mooie dingen te zien.







Na een kleine 2 uur komen de we de grot weer uit, we gaan nu naar een soort van dierentuin met grot-diertjes. Dieren welke voorkomen in de grotten van Postojna. Verwacht geen schapen, alpaca's of koeien, de dieren welke voorkomen in de grotten zijn een stuk kleiner. En daar komt bij dat het heel erg lastig is om ze op de foto te krijgen omdat ze in een erg donkere omgeving worden gepresenteerd.







Als we de diertjes hebben bekeken stappen we in de auto en rijden naar het kasteel dat zo'n twintig minuutjes rijden is vanaf de grotten. Aangekomen bij het kasteel parkeren we de auto en lopen naar de ingang waar we de audio-tour apparaatjes ophalen. Met deze apparaten lopen we vervolgens de nummers af in het kasteel.



Het kasteel is binnen bijzonder om te zien, vooral de overloop van grot naar kasteel, het is echt met de grot "samengesmolten". Maar het is er ook vooral vochtig, en met een hoop stenen trappen ook vaak heel erg glad. Dat maakt het lastig om naar andere verdiepingen te lopen, het is altijd goed uitkijken waar je je voeten wegzet.













Na een kleine drie kwartier zijn we uitgekeken bij het kasteel. We lopen best voor op ons tijd-schema doordat we vanmorgen vroeger dan verwacht zijn weggereden. We plannen nog een extra stop in bij het plaatsje Novo Mesto in Slovenië, zo'n anderhalf uur rijden vanaf het kasteel.

Als we aangekomen zijn in het plaatsje Novo Mesto parkeren we de auto en lopen we het oude centrum door. Het dorpje is vrij uitgestorven, en het enige museum dat ze hebben is ..... dicht op maandag.....






We lopen nog even door het centrum en besluiten toch maar richting Zagreb te rijden na een half uurtje. We komen waarschijnlijk wel te vroeg bij het appartement aan (waar we pas om 18u hadden afgesproken), maar we kunnen vast nog wel iets doen om de tijd te vullen als we niet eerder het appartement in kunnen.

Bij de grensovergang van Slovenië naar Kroatië hebben we zowel uitgaand alsook inkomend paspoort controle. We hebben gelukkig niet veel auto's voor ons, het gaat namelijk niet echt snel bij sommige auto's uit bepaalde landen.




Vanaf de grens is het ongeveer nog een halfuurtje tot drie kwartier (met de spits meegerekend). We krijgen als we net de grens over zijn een berichtje van de Airbnb verhuurster dat ze ons niet persoonlijk kan ontvangen, de sleutels heeft ze ergens voor ons weggelegd. Nou, dat komt dan mooi uit, we kunnen dus direct het appartement in als we aankomen! :-)

Als we aangekomen zijn in het appartement gooien we alles uit de auto en gaan om de hoek wat boodschappen doen bij de Spar om te zorgen dat we genoeg voer en drank op voorraad hebben.

Het wordt tijd om naar Zagreb centrum te lopen om daar wat te eten en te drinken. Het is van ons appartement ongeveer een kilometer lopen, dus goed te doen. Alleen het hoogte verschil tussen het appartement en het centrum zorgt er toch voor dat die kilometer aanvoelt als 5 kilometer :-).

We hebben uiteindelijk een leuk terrasje gevonden waar Tamara kiest voor varkenshaas, ik ga voor de spare-ribs. Uiteraard met een halve liter bier om de ribs weg te spoelen voor nog geen 2 euro.






Als we uitgevoerd zijn besluiten we naar het appartement te gaan om daar nog even rustig te zitten. Onderweg naar het appartement stoppen we nog even bij een slijter om wat lokaal bier in te slaan.

Morgen hebben we niets bijzonders ingepland, gewoon een rustige dag. De weersverwachtingen zijn redelijk, dus we kunnen nog genoeg ondernemen als we daar zin in hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten