maandag 25 september 2017

Dag 2, 24 september, Ljubljana

Vandaag hebben we een volle dag in Ljubljana, de weersvoorspellingen zorgen wel voor een beetje aangepaste planning, er wordt namelijk vanaf de middag regen verwacht. De regen zal ervoor zorgen dat we iets meer uit zullen gaan wijken naar binnen activiteiten ipv wandelingen door grote parken.

Als we redelijk op tijd uit ons bed komen ontbijten we en werk ik het blog van dag 1 bij. In de ochtend is het nog droog, en we kijken hoe laat Ljubljana grad open is. Nou, dat is geen probleem, die is blijkbaar al heel vroeg open? Wat is Ljubljana grad? Dat is een kasteel op een berg in het midden van het centrum.

We lopen lekker op tijd weg richting het centrum, waar het nu nog lekker rustig is. Als we het centrum hebben bereikt kunnen we de berg op via verschillende wegen, wij kiezen ervoor om te wandelen via een pad dat omhoog loopt... Pfffff, laat ik het maar gewoon bij pffffff houden. Maar er is onderweg wel een mooi uitzicht op de stad :-).





Boven aangekomen bij de entree kopen we twee kaartjes. Er blijkt over 5 minuutjes een tour te beginnen welke een tijdlijn laat zien van de geschiedenis, besluiten hier gebruik van te maken. Met een groepje van 9 man lopen we door het kasteel heen en krijgen presentaties van acteurs welke een verhaal vertellen.




Er zijn een hoop bijzondere dingen te zien in en bij het kasteel. Een hele diepe put, door gevangenen met een transportsysteem van een soort cavia-wiel waar ook gevangenen in liepen.



En verder natuurlijk nog een hoop andere zaken welke komen kijken bij een kasteel welke tot heel recent echt in gebruik is geweest. Je ziet ook verschillende tijden overduidelijk naar voren komen in de verschillende kleuren en stylen van de bouw. Het kasteel werd begin 20e eeuw bijvoorbeeld nog gebruikt als gevangenis voor politieke gevangenen en uiteraard (waar zie je ze niet), een kerk om een opperwezen te aanbidden. In de kerk (of eerder een kapel) waren muur/plafond schilderen te zien met alle voorgaande leiders van Ljubljana, inclusief vele spelfouten vanwege verkeerde restauraties.





Er was ook een mogelijkheid om de toren te beklimmen. Een aardige trip op de trap.


Het uitzicht was echter geweldig! Het was jammer genoeg niet heel erg helder, anders heb je echt een formidabel uitzicht op de hele omgeving.




Na ongeveer anderhalf uur besluiten we weer richting centrum te lopen. Gelukkig is de weg naar beneden iets minder zwaar.



In het centrum maken we een korte tussenstop bij een slijterij welke gespecialiseerd is in speciaalbier. Hier halen we een aantal lokale speciaal-biertjes om mee naar huis te nemen.


Overigens bijzonder dat hij geopend was. Het valt echt op dat op zaterdagmiddag al veel winkels gesloten waren, op zondag zijn bijna alle winkels gesloten in Slovenië. Erg jammer als je hier precies in het weekend zit. Ook sommige restaurants zijn op zondag gesloten.

We besluiten om onze verloren calorieën van deze ochtend aan te vullen. We zoeken een leuk terrasje uit waar we een lekkere boterham bestellen. Tamara gaat voor de enkele Bacon Burger. Ik heb meer gewicht de berg op moeten slepen, en dus ook meer calorieën verbrandt, ik ga dus voor de dubbele bacon burger.



Na de lunch gaan we eerst even terug naar ons appartement om het bier af te gooien. Als we dat hebben gedaan vervolgen we onze weg naar het "Museum of Contemporary History Muzej novejše zgodovine Slovenije", oftewel een museum over de history van Slovenië. Het ligt maar 5 minuutjes huppelen van ons appartement, dus ideaal om even naartoe te gaan.

Aangekomen worden we buiten opgewacht door een typisch "communisten" autootje.


Eenmaal binnen rekenen we de tickets a 4,50 pp af en beginnen aan de ronde. Het is heel erg rustig in het museum, ik denk dat er op het moment dat wij rondliepen zo'n 4 mensen in het museum aanwezig waren.

Het museum heeft een tijdlijn als opzet. Je begint lang geleden en gaat langzaam naar het heden. In dit museum merk je goed dat Slovenië een volle history heeft met bijzondere gebeurtenissen. De Duitsers, de Italianen, Joegoslavië, de EU, pffff, het leek nooit te stoppen voor ze. Het is heel erg bijzonder om de tijdlijn te zien, maar het is eigenlijk ook allemaal heel lastig om te volgen, het is echt te veel informatie om zo even op te nemen. Het museum is ook niet gericht op 1 ding, het is heel breed opgezet, van politiek tot aan normale producten uit het verleden.











Het is een museum dat zeker een bezoek waard is als je daar bent. Nadat wij klaar waren met ons bezoek zijn we langs de supermarkt gegaan en terug naar ons appartement. Het is bijna avond, dus nog even opfrissen om vanavond weer de binnenstad in te gaan.

Eenmaal opgefrist lopen we weer richting het centrum. Het regent een beetje, maar het is heel erg goed te doen met een paraplu.


We belanden bij een leuk tentje met wat speciaalbier en lekker eten :-). Tamara gaat voor de fish&chips, ik ga voor een lekker hamburger (ja ik weet het, alweer....). Maar we starten met lekker chicken-wings.





We sluiten de avond uiteindelijk af in een klein cafeetje in het centrum. Lekker veel biersoorten uit deze omgeving proberen :-).


Morgen rijden we naar Zagreb, Kroatië, maar niet zonder een tussenstop te maken in Postojna, de beroemde plaats in Slovenië met de grotten en een leuk kasteel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten