dinsdag 3 oktober 2017

Dag 10, 2 oktober, Zagreb => Győr

Vandaag is het tijd om afscheid te nemen van Kroatië, we rijden naar het stadje Győr in Hongarije waar we 1 nachtje blijven. Győr is een stadje in het noord-westen van Hongarije met ongeveer 130.000 inwoners, niet heel groot dus.


Als we in de ochtend alle spulletjes hebben ingepakt rijden we rond 9u15 weg van het appartement.


De spits in Zagreb is grotendeels voorbij, we zijn dus vrij snel de snelweg op.



Voordat we de grens over gaan maken we onze laatste Kroatisch briefgeld op bij een tankstation om onze auto te drinken te geven.


Bij de grens overgang naar Hongarije is het rustig, als ze ons laten stoppen voor paspoort controle vraagt de dame bij de overgang ook om een kijkje te nemen in de kofferbak. We mogen door na een korte blik.



In Hongarije hebben we na een heel kort stukje snelweg een heel erg lang stuk provinciale weg welke heel erg geliefd is bij de vrachtwagens, het is van beide kanten 1 grote rij vrachtauto's welke over deze weg rijdt. De weg zelf moeten we zo'n 50 kilometer volgen, dat is een lange saaie weg. Niet op cruisecontrol, want de vrachtwagens vallen elke keer terug in snelheid als ze zo'n heuveltje op moeten.. Zucht...


Eenmaal op de snelweg gaat het een stuk lekkerder. De snelweg is rustig, heel erg rustig. De snelheid van de snelweg is gemaximaliseerd op 110 km/u, de hoogte van de boetes zorgen er echter voor dat het helemaal geen probleem is om zo'n 130-150 aan te houden. Dat rijdt allemaal net iets lekkerder door op grote afstanden over lege snelwegen.


Tegen half 2 komen we aan in Győr waar we een Ibis hotel hebben geboekt. We komen een half uur voor de inchecktijd aan, maar dat is geen probleem, het is er ook heel erg rustig.

Na onze aankomst gaan we eerst een bezoekje brengen aan het winkelcentrum om de hoek. We hebben lijm nodig omdat onze spiegel los is gekomen, gelukkig niet tijdens het rijden, het trillen viel op waarna ik hem er zo aftrok bij het hotel. Het winkelcentrum is luxer en groter dan we hadden verwacht bij zo'n plaats. Veel luxe winkels en veel eetgelegenheden, en het ziet er allemaal heel erg netjes uit!


Met de lijm fixen we onze spiegel weer en gaan we nog even naar onze hotelkamer om de camera op te halen. Het is tijd om het centrum te gaan verkennen.


Het centrum van Győr is niet heel erg groot, een paar straten doorlopen en je hebt het dorp/stadje eigenlijk wel in grote lijnen bekeken als toerist.












Het is lekker weer (een graad of 20), dus een lekker ijsje gaat er ook wel in :-).


We eindigen uiteindelijk op het grote drops/stadsplein waar we een aantal biertjes drinken om ons vervolgens te verwennen met lekkere lokale gerechten. Stoofvlees gaat er altijd wel in :-).





Als we klaar zijn met eten lopen we nog even langs de lokale slijter om wat lokale bieren in te slaan. Het is allemaal niet zoveel bijzonder bier, maar het gaat natuurlijk om het idee :-).

We zijn weer terug op tijd in het hotel terug waar we ook nog een biertje drinken voordat we vroeg naar onze mand gaan. Bij het maken van de backup van onze foto's en video's lopen we wel tegen een probleem aan. Wij hebben tijdens onze vakantie 2 externe hardeschijven bij: 1 voor de dashcam beelden (dit is heel erg veel data, vandaar de aparte schijf) en 1 voor de foto's en video's. Nu blijkt de laatste hardeschijf corrupt te zijn geraakt :-(. Nu ben ik een backup-freak, dus foto's zijn niet verloren gegaan, de video's daarentegen is nog even afwachten of ik deze kan herstellen, deze heb ik namelijk niet als extra backup ergens opgeslagen vanwege de hoeveelheid data. Het zou jammer zijn als ik die niet meer kan herstellen, we hebben uren aan film materiaal naast onze foto's.

Morgen gaan we in ieder geval richting Bratislava in Slowakije. Een uurtje rijden vanaf Győr, dus we echt veel zitten we (als het goed is) niet in de auto. En hopen dat de spiegel blijft zitten :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten