maandag 2 oktober 2017

Dag 9, 1 oktober, Villa Rebar

Aan het begin van de berg Medvednica ligt nog een bijzonder verlaten gebouw: Villa Rebar. Gebouwd als huis voor dictator Ante Pavelić in 1932. Nadat Ante Pavelić was gevallen na de 2e wereldoorlog (hij was vriendjes met de nationaal socialisten uit Duitsland, welbekend als de Nazi's), was de villa omgebouwd tot een resort.


Hoe zag het gebouw eruit in de tijd van een resort?


Het bijzondere van deze villa is (of was?) dat deze uitgerust is met diverse vlucht tunnels. Deze tunnels zijn nog steeds te vinden bij de ruïnes van de de villa. Ondanks dat wij ook hiervoor geen gids hebben kunnen regelen gaan wij vandaag toch gewapend met goede zaklampen kijken of we  de tunnels kunnen vinden, en natuurlijk, ook in kunnen gaan.

Maar voordat we dat kunnen doen moeten we er natuurlijk eerst naartoe. De route is zo'n 7 kilometer lopen vanaf ons appartement, nou dat moet wel haalbaar zijn zonder 24 blikjes bier :-). Bij het lopen merken we echter op dat ik de route weer heel goed heb voorbereid (ahum). De route neemt ons mee door een woonwijk welke volledig is gebouwd op een serieuze heuvel, met leuke straatjes en huisjes, maar vooral veel hoogteverschil..





 Na ongeveer anderhalf uur komen we aan bij de villa. De omgeving bij de villa is druk, veel mensen bezoeken het grote natuurgebied er omheen, en gebruiken de straat richting de villa als parkeerplaats.


De villa zelf wordt echter niet bezocht, wij zijn de enige die op dat moment daar rondlopen. Van het gebouw is echter nog maar bar weinig te zien. Hij is ook regelmatig in gebruik door de plaatselijke jongeren lijkt wel.






Het is er niet heel groot, en we hopen een ingang te vinden naar de gangen. We hebben nog geen idee waar exact te zoeken. Maar uiteindelijk lopen we een donkere gang in, en dat moet hem zijn, het gangenstelsel! We pakken onze zaklampen (de gang is echt pik-donker), trekken onze jassen aan, en lopen de gang in.



We stuiten vrij snel op een T-splitsing waarbij we links en rechts af kunnen slaan.. De foto hieronder is afkomstig van de film die we gemaakt hebben in de gangen, vandaar is hij iets onduidelijker.


Maar wat moeten we nu doen? Links, of toch rechts? Waar komen we uit? Gaan we uiteindelijk de route niet vergeten? Hoe lang zijn de gangen? Waarom werkt Google Maps hier niet? Waarom hebben ze geen GPS satellieten hierin geplaatst? Vragen vragen vragen. We slaan eerst maar eens een keer naar links af, kijken waar we uitkomen.


We stuiten opeens op een aantal muurtjes in de gang.


We komen uit bij 1 van de uitgangen in de buurt van de Villa.


We lopen weer terug naar de T-splitsing, wat zou er aan de andere kant zijn? Voorbij de T-splitsing komen we ineens een gang naar links tegen, deze gang komt uit bij een grotere ruimte.



Als we weer terugkeren naar de gang en verder doorlopen komen we uiteindelijk midden in het bos uit. De doorgang daar is echter niet zo groot, ik pas er maar net door (nu heb ik ook niet het kleinste lichaam natuurlijk ;-)).


We lopen weer terug naar het begin van de tunnel, daar aangekomen besluiten we om naar onze volgende stop te lopen. Deze ligt op de terugweg, en we waren er ook al langsgekomen op de heenweg: Mirogoj Cemetery, een enorm grote begraafplaats in het noorden van Zagreb. En met enorm groot bedoel ik enorm groot. De lengte is 2 kilometer lang, de breedte varieert, maar ik schat het gemiddeld op 500 meter. Veel bekende Kroaten liggen hier begraven.

De voorkant van de begraafplaats is indrukwekkend om te zien.




We lopen ook naar binnen, maar gaan niet veel aflopen, we lopen alweer genoeg voor vandaag :-). We blijven redelijk dicht bij de entree van de begraafplaats.




Familiegraven lijken hier vrij "populair". Er worden bij oude graven van de 19e eeuw nog steeds nieuwe overledenen bijgezet/gelegd.



Na ongeveer 20 minuten te hebben rondgelopen hebben we genoeg gezien. We lopen weer terug naar het appartement.

Bij het appartement aangekomen werk ik het blog bij en rusten we ff uit van de flinke wandeling. In de avond gaan we voor de laatste avond naar het centrum van Zagreb waar we weer lekker eten bij een restaurant waar we al een keer eerder geweest waren.




En dan op de terugweg nog een keer die laatste trap voor lopen bij ons appartement in de buurt. Die trap gaan we echt niet missen.


En morgen? Morgen rijden we van Zagreb naar Győr, een plaats in noord-west Hongarije. Hier overnachten we 1 nachtje waarna we verder rijden naar Bratislava.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten