zondag 1 oktober 2017

Dag 7, 29 september, mountain Medvednica, haunted hospital! brrrrr

Dag 7 breekt aan en het was maar de vraag of we al een gids hebben kunnen regelen om ons de berg op te krijgen naar de juiste plekken. Alle aanvragen van gisteren waren onsuccesvol, en er is er 1 waar ik in de ochtend op antwoord wacht van wat mogelijk is. Om 12 uur besluiten we niet langer te wachten en zelf op pad te gaan, dan maar zonder gids.


Wat staat er op de planning?

Eerst gaan we naar een tunnel in het midden van het centrum van Zagreb, deze tunnel heeft de naam Grič Tunnel, en is tijdens WWII gebouwd. Het is gratis en echt de moeite waard om er doorheen te lopen. Ze hebben de gehele geschiedenis van Zagreb (of eerder Kroatië/Joegoslavië) afgebeeld.







In het noorden van Zagreb ligt een berg met de naam Medvednica, hierop staan naast heel veel natuurparken een verlaten ziekenhuis en een kasteel. Ook nog een verlaten villa, maar dat komt als het goed is later nog een keer ;-).

De route op de berg is mooi om te zien. Gelukkig 1 richting-verkeer (je wilt geen tegenligger tegenkomen), haarspeldbochtjes, veel te weinig vangrails volgens iemand met hoogtevrees en een geweldig uitzicht.




De route welke we deze dag hebben afgelegd op de berg:


Onze eerste stop is bij een vervallen en verlaten ziekenhuis welke op de berg staat, deze heeft de naam "Brestovac sanatorium". Vroeger (gebouwd in 1909) een ziekenhuis voor tuberculose patiënten, in de oorlog een militairen hospital en tegenwoordig in een compleet vervallen staat, maar wel openlijk toegankelijk voor bezoekers. Het is overigens wel dat bij dit soort plekjes alles op eigen risico verloopt. Er is verder niemand, niets is afgezet, en gedeelten zijn al ingestort. Door een vloer zakken, je openhalen aan iets scherps, het kan zo gebeuren als je niet oplet.

We parkeren de auto op de weg naar het gebouw, je kunt ook de gok wagen door te rijden, maar de mogelijkheid dat je niet kunt keren of in de modder belandt willen we zien te voorkomen, je weet tenslotte niet wat er aan het eind van de weg ligt.


Na zo'n 300 meter lopen zien we het eerste gebouw in de bossen staan.


We lopen door de eerste verdieping heen (en de verdieping eronder). Er is een trap naar boven, maar aangezien er flinke scheuren zichtbaar zijn in trappen en planfonds, en de bijzonder slechte staat van het gebouw besluiten we geen trappen te gebruiken. De bovenste verdieping is al zichtbaar ingestort.













Tussen het eerste gebouw en het tweede gebouw is er een soort gang te vinden, wat ik er van terug kan vinden blijkt dit een soort van quarantaine gang te zijn.




Als we door de gang lopen komen we bij het 2e gebouw uit, welke helaas niet bereikbaar is via deze weg. Een muur en trap zijn ingestort. We lopen om zodat we toch het gebouw kunnen bereiken. Deze is in een aanzienlijke slechtere staat dan het eerste gebouw. Naar binnen gaan is eigenlijk geen optie meer, vloeren etc zijn helemaal vergaan.






Als we zijn uitgekeken rijden we door naar onze volgende stop op de berg, kasteel Medvedgrad. Het is een klein half-uurtje rijden.

Onderweg zien de het kasteel al liggen.


Aangekomen bij het kasteel kopen we twee kaartjes van omgerekend zo'n 2 euro per stuk en lopen naar binnen. Ze zijn nog volop bezig met de restauratie van het kasteel. Ding ziet er als nieuw uit, wat wel afbreuk doet aan de uitstraling.



We besluiten eerst een kijkje te nemen in de toren. Het is altijd afwachten met wat voor trappen je naar boven moet, maar dat is hier geen probleem, ook de trappen zijn nieuw. Bovenaan in de toren heb je een geweldig overzicht over het kasteel, de berg en Zagreb.




Weer beneden maken we een rondje door de rest, het kasteel is niet zo groot. Er valt eigenlijk verder weinig te zien, we hadden er veel meer van verwacht.




Na een kleine twintig minuutjes houden we het hier voor gezien en gaan terug naar het appartement.

In de avond gaan we het centrum van Zagreb in voor een hapje en een drankje. Het is goed te merken dat het weekend (vrijdag) is, het is aanzienlijk drukker dan vorige dagen.



We gaan lekker op tijd terug naar het appartement. Morgen hebben we een lokale brouwerij (De Garden brewery) en een groot park op het programma staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten