maandag 7 november 2016

Dag 3, New York City met de fiets

Dag 3 een nieuwe vroege dag. We hebben besloten om met de bus vanaf het hotel naar New York City te gaan. De bus die we hadden vertrok om tien over 7. En kwamen naar een half uurtje aan in het hartje van New York City. Het was nog vroeg, en ook nog enigszins donker.



De dag in New York City beginnen we met ons ontbijt, welke we halen bij de subway.



De volgende stap is het ophalen van de fietsen bij de fietswinkel. We hadden tenslotte besloten om New York City op de fiets te verkennen. De fietswinkel zat in hell’s Kitchen, een kwartiertje lopen van het bus transit centre. Aangekomen bij de fietswinkel, kregen we twee nette fietsen mee, waarop we onze camera hebben gemonteerd. Het was tijd om te beginnen aan onze tocht.




De route van in totaal zo'n 35 kilometer, begon ook in Hell’s Kitchen, met de eerste stoppen in Central Park. Aangekomen in Central Park, vielen ons twee dingen ons vooral op, veel paden waar wij vanuit waren gegaan dat we daar mochten fietsen, mocht je niet fietsen. En er was een groot hardloopevenement bezig in het hele park. Beide punten zorgde ervoor dat we onze route in Central Park enigszins flexibel moesten volgen.




De eerste stop in het park was Umpire Rock. In eerste instantie dacht ik dat er gewoon 1 rots lag in het park, achteraf blijkt het halve park een berg/rots te zijn. Wel apart om te zien om tussen het bijgehouden groen en water regelmatig een stuk steen uit te zien steken.



We stappen op de fiets om naar het volgende stuk te rijden in het park. We moeten echter al weer snel afstappen omdat het niet is toegestaan om te fietsen op het gedeelte waar we langs willen. We zien een hoop standbeelden op de weg naar de volgende stop: Cherry Hill Fountain.


Aangekomen bij Cherry Hill Fountain parkeren we de fietsen (gewoon tegen een hek aan, fiets-standaarden zijn er echt heeeeel erg weinig). We besluiten om een stuk rond te gaan lopen.


De fontein is een heel groot apparaat dat naast het water ligt. Het zicht op het water is schitterend, je ziet op verschillende plekken de grote gebouwen uitsteken tussen de bomen. Bij de fontein is het druk met hardlopers, welke we ook regelmatig met het fietsen tegenkomen.



Na een minuut of twintig lopen besluiten we om de fietsen weer van het rek te halen en door te gaan naar de volgende stop: Belvedere castle. Onderweg zijn een aantal paden afgezet voor de hardlopers, waardoor we besluiten om een groot gedeelte te lopen met de fiets in de hand, dit is een stuk makkelijker. Onderweg komen we nog een aantal leuke foto-momentjes tegen.





Aangekomen bij Belvedere castle is het er niet echt heel druk. Het is een kasteeltje midden in het park waarvan je een mooi uitzicht hebt over een gedeelte van het park.




We lopen verder naar de volgende locatie, een vijver met een “Alice in Wonderland” beeld, dit beeld staat naast een grote vijver. Dit beeld is geplaatst zodat iedereen (of eigenlijk enkel kinderen) erop kunnen klimmen. Gelukkig was dat bij ons niet het geval, zodat ik het beeld kind-loos op de foto heb kunnen zetten. Bij de vijver staat ook het Hans Christian Andersen standbeeld.




We besluiten na deze stop Central Park uit te gaan en te fietsen naar de volgende locatie in Manhattan, we gaan dus weer het drukke verkeer in, waarbij je ook goed moet uitkijken waar je mag/kan fietsen. 1 ding hebben we wel snel door, de automobilisten zijn vrij panisch voor fietsers, het lijkt wel alsof ze geëxecuteerd worden wanneer ze te dichtbij een fietser komen. Ze houden dus (wanneer mogelijk) goed afstand van ons.


De volgende stop is de St. Patrick’s Cathedral, een enorme kathedraal in het midden van de hoogbouw. Pas helemaal gerenoveerd, en heel erg druk. Het is enorm lastig om dit apparaat op de foto te krijgen omdat je niet eenvoudig een grote afstand er vandaan kan staan. Er staan tenslotte wolkenkrabbers omheen.





Een stukje verderop ligt het Rockefeller center de Radio City Music Hall.



Vanaf Radio City Music hall lopen we verder richting Broadway waar we weer de fiets op springen om richting het zuiden te gaan, met als voornamelijk doel Little Italy en China Town. Het is overigens op dit moment zo’n half 12, we hebben in de ochtend al best wel wat gehad, en lopen dan ook heel erg ver voor op planning. Vooral het verkeer zit heel erg mee, we gaan sneller van A naar B dan verwacht.


Tussendoor komen we nog langs een aantal parken, zoals Madison Square garden, Madison Square Park, Union Square park en Washington Square park. We maken bij elk park even een tussenstop.




Aangekomen bij Little Italy zetten we de fietsten tegen een paal op slot en gaan we te voet verder. Het is inmiddels tegen 1 uur, en het is dan ook tijd om te eten voordat we omvallen.



We belanden uiteindelijk bij een leuk Italiaans restaurant. Tamara gaat voor een salade en ik ga voor een pizza. Beide gaan er goed in, wat energie aan vullen kan geen kwaad.





Na wat rondgelopen te hebben stappen we weer op de fiets, het overgrote deel van Chinatown (en dat is best groot), leggen we dan ook op de fiets af. We rijden richting het oosten van Manhattan, en het doel is de Brooklyn Bridge.





Aangekomen bij het water kom je  eigenlijk onder de autoweg terecht waar ze een soort van “fiets-snelweg” hebben aangelegd langs het water. Je heb een schitterend uitzicht op het water, en op de bruggen. We rijden langs het water verder richting het zuiden.




Uiteindelijk komen we aan in het financial district, waar we een bezoek zullen brengen aan Wall Street, de Stock Exchange en de Federal Reserve bank of New York. Het hele gebied is grotendeels afgesloten voor regulier verkeer en er lopen best wel wat mannetjes rond met flinke bewapening.









Na een flinke ronde te hebben gelopen (de fietsten staan weer ergens tegen een paal aan) fietsen we weer verder naar het park in het zuiden van Manhattan. Tussendoor maken we nog even een tussenstop bij de Charging Bull waar we echt niet in de rij gaan staan voor een foto. Vanuit Batty Park hebben we een schitterend uitzicht op het water en het vrijheidsbeeld. Helaas met tegenlicht, dus de mogelijkheden voor de foto waren iets beperkt.



Klaar bij het park gaan we naar de laatste stop tijdens onze fietstocht: 9/11 memorial (de plaats waar vroeger de twin-towers stonden) en One World Observation, een loeigroot nieuw gebouw dat ze er naast hebben gezet. Aangekomen bij de 9/11 memorial was het even zoeken voor een plekje om onze fietsen ergens weg te zetten. Eindelijk gevonden lopen we verder. De 9/11 memorial is heel indrukwekkend om te zien, groot, zeg maar gewoon echt enorm. Ze hebben er echt werk van gemaakt.




Dan lopen we naar het One World Trade Center, voor het One World Observation tower, we sluiten buiten in de rij aan, we hebben vooraf geen tickets gekocht. Binnen een kwartiertje staan we binnen bij de kassa twee tickets af te rekenen en mogen we door naar de security check. Deze check is ongeveer gelijk als bij de luchthavens. Eenmaal door de security check heen loop je door een aantal presentaties naar de liften.

En dan mag je de lift in en begint er een film te draaien. Je zal denken, het zal wel een lange film zijn, het gebouw is tenslotte best hoog (541 meter). Nou nee, je wordt zowat afgeschoten naar boven (ook al voelt het niet zo), heel erg onwerkelijk om mee te maken. Je ziet tijdens het stijgen ook een metertje vullen met de verdiepingen die je passeert. Eenmaal boven aangekomen krijg je een film te zien met een projectiescherm dat op het einde opeens verdwijnt, je krijgt een geweldig uitzicht over de stad te zien. Tenslotte mag je naar een verdieping lager om vrij (en zo lang je wilt) rond te lopen. Je heb zicht op alle richtingen. Een geweldige en indrukwekkende ervaring. Het is echt elke dollar meer dan waard. Je hebt geen last van hoogtevrees als je voor het raam staat, ik heb zelfs regelmatig tegen het raam aan moeten hangen voor een fatsoenlijke foto (weerspiegeling in het raam is niet fijn).









Na zo’n 3 kwartier staan we weer buiten, de daling in de lift wat even snel als het stijgen, alleen bij de daling voel je wel echt dat je daalt. Eenmaal buiten zoeken we de fietsen op en rijden we richting de fietswinkel waar we de fietsen hebben gehuurd. Dit is een aardig stukje fietsen, iets wat we inmiddels ook wel voelen naar zo’n lange dag. Gelukkig is er een heel lang fietspad aan de west-kant van NYC welke van zuid naar noord loopt wat het fietsen wel makkelijker (en veiliger) maakt.

Nadat we de fietsen hebben ingeleverd zoeken we een leuk plekje op om te eten. Uiteindelijk belanden we bij The house of brews in Hell’s Kitchen waar we beide gaan voor een lekkere burger met een aantal lokale bieren. Eenmaal uitgegeten en gedronken lopen we terug naar de bus transit om terug te keren naar het hotel.



Morgen zetten we koers richting Lancaster via Philadelphia. Weer een redelijke trip voor de boeg, dus we liggen vroeg (en uitgeput) op bed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten