zondag 14 juni 2020

Dag 6, de Alpen!

Vrijdag, dag 6 van onze vakantie. Vandaag gaan we naar de Alpen toe. De weersverwachtingen zijn vandaag erg goed, dus we hopen ook een aantal mooie uitzichten te kunnen bewonderen op de heuveltjes 😋.

De route van vandaag zie er in grote lijnen zo uit:


De route naar de eerste stop is voornamelijk snelweg. We zien eigenlijk bij het uitrijden van Ljubljana de Alpen al in de verte liggen.


Het laatste stukje is aan het begin asfalt, maar al snel onverhard (wel steentjes) voor enkele kilometers.


Aan het begin van het natuurpark staat er een teller met het aantal bezoekers van die dag op dat moment. Bij verlaten van het gebied stond deze op 89. Bij aankomst waren wij nummer 75. Het is dus niet heel druk die dag.



Aangekomen bij de waterval (Pericnik) parkeren wij de auto, en betalen parkeergeld bij een nabijgelegen gebouw(tje) waar je ook iets kunt drinken.


De waterval is vanaf de weg al goed te zien.


Een gedeelte van de route blijkt afgesloten te zijn, we kunnen dus maar van 1 kant de waterval zelf benaderen. De route is niet lang, maar wel heel stijl.


Bovenaan blijkt de klein uitziende waterval toch een aardige kracht te hebben.



Als we weer beneden zijn nemen we een kijkje bij het riviertje dat naast de weg loopt, en waar de waterval ook in uit komt. Het water is ongelooflijk helder.


Als weer vertrekken maken we nog even een korte tussenstop bij het water.


We gaan onze trip vervolgen, volgende stop is het plaatsje Kranjska Gora. Maar we komen er niet heel snel. Er blijkt een wegafzetting te zijn van de doorgaande weg. Er zijn niet veel alternatieven, dus we zitten even te kijken hoe we hier door gaan komen.


Nu kwam ik er pas later achter dat dit oranje ding een omleidingpijl moest voorstellen.


Het is heeeeel druk met motorrijders. Vooral erg fijn als ze in blinde bochten de binnenbochten pakken. Bij elke bocht is het weer oppassen dat je heel rustig er doorheen gaat, de binnen rijbanen zijn ook al niet heel breed, dus je komt al snel tegen de belijning aan.


Aangekomen in Kranjska Gora kunnen we de auto midden in het centrum parkeren en gelijk opladen. Het is imiddels aardig aan het oplopen met de temperatuur, het is dan wel zo fijn dat we terwijl we in het dorp rondhuppelen we de airco aan kunnen laten staan zonder dat dit van onze accu afgaat. We hebben een panoramadak dat niet "afgedekt" kan worden, het wordt anders heeeeeel snel erg warm in de auto.


Dit plaatsje is een echt touristisch plaatsje. Op dit moment is het echter bedroevend stil. Lege pleinen, bijna legen terrasjes. Een triest beeld voor de lokale ondernemers :-(.




We besluiten plaats te nemen op 1 van de lege terrasjes om wat te eten. Helaas blijkt niet alles voorradig, op zich niet vreemd met een beperkte doorloop van klanten. We gaan beide voor de pasta.



Na de lunch lopen we nog een rondje door het dorp heen, en nemen ook een kijkje bij de rivier.



We lopen weer terug naar de auto, we hebben nog een hoop te rijden en te bekijken, en het is inmiddels al bijna 1 uur. Onze volgende stop is Info Centre Dom Trenta. Een informatie centrum over de Alpen, inclusief een klein museum. Door de Alpen rijden gaat mijn nieuwe hobby worden, wat een gewelde wegen met die bochtjes :-D. Ondanks de sterke stijging zijn hier heeeeel veel fietsers. Pfoe, ik zou niet graag willen ruilen.


Om sommige plaatsen is het echt de moeite waard om even te stoppen, wat een geweldig uitzicht.


We komen ook nog langs een uitkijkpost waar oude restanten zichtbaar zijn van een kabelbaan van de oorlogstijd.




Nog een stukje rijden voordat we aankomen bij het info-centrum. De auto gooien we aan de achterkant op een gratis laadpunt, niet omdat het nodig is (we kwamen aan met >80% accu), maar eej, het is gratis, en de auto blijft weer koel :-).


Binnen kopen we 2 kaartjes in een verder leeg gebouw. Ook hier is het echt uitgestorven.


We beginnen met een intro film met uitleg van de Alpen dat ongeveer een kwartiertje duurt.


Nadien hebben we nog 2 verdiepingen met "museum". Ik vind het een beetje tegenvallen, had iets meer verwacht.






Als we klaar zijn met de ronde zoek ik buiten het personeel op dat lekker in de zon zit :-). We willen namelijk niet weg zonder lokale honing en een lekker ijsje!


En we gaan weer onderweg! We hebben inmiddels weer de daling ingezet (al voordat we bij het info-center waren). Waar de haarspeldbochten nog eerst vaak klinkers in de bochten hadden, is dit nu allemaal asfalt geworden. Woohoo, leuk!


Onze volgende stop: Fort Kluže. Voordat we ergens naartoe gaan kijk ik altijd eerst of ze open zijn, de meeste musea houden dit goed bij via Google. Temporary closed staat er bij veel, niet bij Fort Kluže. Onterecht blijkt als we aankomen :-(.


We kijken nog even in de nabije omgeving. Naast het fort ligt een brug met blijbaar een erg diep dal. Het is overigens dieper dan op de foto lijkt.


Aan de overkant zijn er nog 2 openingen in de rotsen. De 1e is een grot welke al snel uitkomt op water.


De 2e opening is al een stuk "spannender". We hebben alleen geen zaklampen bij, die liggen nog in het appartement. En de zaklampen van een telefoon zijn echt niet genoeg in zo'n grot.



We stappen weer in de auto om verder te rijden. Het is inmiddels al 3 uur geweest. De volgende stop is Tolmin. Een kleiner plaatsje dat op de weg ligt naar Ljubljana.

Aangekomen in Tolmin is het plaatsje vrij hectisch ingericht. Wij hebben gelukkig naast het centrum weer een gereserveerd laadplaatsje beschikbaar :-). We lopen het centrum in.


En gelijk weer uit. Hier is echt helemaal niets, maar dan ook echt niets. We lopen weer naar de auto om richting Ljubljana te rijden. De router is voornamelijk nog door binnendoorwegen. Pas het laatste stuk hebben we weer snelweg. Niet erg, de binnendoorwegen blijven hier geweldig.

Rond half 7 komen we bij het appartement aan. We besluiten om gelijk ergens wat te eten en te drinken. Vanavond kiezen we weer voor hapjes ipv een complete maaltijd. Uiteraard met een lekker lokaal biertje erbij.




Morgen is het zaterdag en willen we eigenlijk lekker een relaxdag houden. De weersvoorspellingen zijn goed, dus dat zal een lekker terrasje worden denk ik :-).

1 opmerking: