zondag 13 juni 2021

Dag 7, Kastelen en vogels

Deze vrijdag ga ik na het ontbijt nog even goed uitzoeken wat we exact gaan doen. In eerste instantie dacht ik aan een leuke wandelroute met een mooi uitzicht, maar het is in deze omgeving blijkbaar bijzonder lastig om een goed overzicht te krijgen van deze routers. De meeste routes zijn te lang, te zwaar of te stijl voor ons. We kiezen uiteindelijk om 2 kastelen te bezoeken. De eerste is een ruine, de 2e niet.

Het eerste kasteel (de ruïne) waar we naartoe rijden is Hrad Likava, en ligt een kleine 30km van ons huisje af. Er naartoe rijden is een redelijke uitdaging, ze zijn aan een hoofdweg volop bezig met wegwerkzaamheden, en blijkbaar heeft iemand al een bepaalde snelweg opgeleverd welke nu al actief in mijn navigatie staat. Deze is echter nog niet klaar. Het wordt dus wat improviseren mbt de route. Van de snelweg gaan we helemaal binnendoor richting de ruïne. Op het laatst kun je er niet omheen, de ruïne is goed zichtbaar op een berg.



Aangekomen zoeken we een parkeerplekje, welke in ieder geval niet bij de ingang te vinden is. Dat is een klein woonwijkje met enkel bestemmingsverkeer. Buiten het woonwijkje vinden we een plek waar we ons voertuig kunnen stallen.

We beginnen aan de wandeling richting de ruïne. En ja hoor, het is natuurlijk weer bergop omdat iemand het een goed idee vond om zo'n ding op een heuvel te bouwen. Zucht.. Onderweg komen we overigens ook nog een toilet tegen in het bos.


Uiteindelijk leek het klimmen nog wel mee te vallen, enkel het laatste stuk hadden we een flink stijl stuk.

En na zo'n 20 minuutjes komen we aan bij de ingang van de ruïne. Een kasteel uit de 14e eeuw, en deels verwoest tijdens de 18e eeuw.

Er is toevallig net een ander groepje van 4 man aangekomen bij de ruine, we zijn dus niet alleen :-). Na de toegangspoort zit een oudere man waar je de kaartjes bij moet kopen, 3 euro per persoon. De man spreekt geen woord Engels (wat hier niet uitzonderlijk is), maar we komen er aan uit. We lopen naar het "binnenplein" van de ruine.

En vanuit het binnenplein heb je wederom een heel mooi uitzicht op de omgeving.

We lopen richting het gebouw waar je naar binnen kan. Ondertussen komt de man aangelopen met een enorm pak papier van minimaal 10 pagina's. Het blijkt uitleg in het Engels te zijn. Zo, daar ben je wel even mee bezig als je dat allemaal wilt lezen.


Binnen heb je 3 verdiepingen met op elke verdiepingen enkele items. Veel gerelateerd aan martelwerktuig. Kei-gezellige locatie geweest in het verleden blijkbaar. 






Het bovenste gedeelte is helaas niet te bezoeken, dit is afgesloten met een houten hek.

We huppelen weer naar beneden waar de auto staat om naar het volgende plek te rijden. Oravský hrad ligt op een half uurtje rijden van deze locatie.

Aangekomen parkeren wij in dit toeristisch dorpje onze auto op de parkeerplaats waar we 5 euro voor moeten betalen. Dit is overigens ook onze allereerste parkeerplaats waar we een openbaar oplaadpunt voor elektrische auto's tegenkomen. Dit hebben we nog nergens eerder gezien. Elektrische auto's zijn hier ook echt heeeeeeeeeeeel zeldzaam.

Het kasteel waar we voor komen is op de achtergrond zichtbaar, en we maken de wandeling richting entree. En nog voor we de kassa bereiken worden door een dame aangesproken met een boog en een soort robin-hood uiterlijk. Of we interesse hebben in een vogelshow. 

Uiteraard hebben we dat. Het is 5 minuutjes lopen van de huidige locatie, en vogels zijn soms best leuk. We lopen dus eerst naar de vogelshow, daarna pakken we het kasteel nog wel.

Aangekomen bij de vogelshow duurt het nog even voordat ze beginnen. We kunnen ondertussen wel kijken naar de vogels welke in grote houten hokken zitten. 






De vogelshow zelf was erg leuk om te zien. Het duurde in totaal zo'n 45 minuutjes.

Ik heb een kleine video compilatie gemaakt. Zonder heel mooi knip en plak werk, het gaat om het idee :-)


We zaten met een kleine groep naar de show te kijken, dat maakt de interactie altijd een stuk leuker. Die vogels kwamen soms erg dicht bij toeschouwers.



We lopen nu richting het kasteel, de entree gaat om 15u dicht vandaag, en het is nu al bijna half 3. We kopen 2 kaartjes voor in totaal 18 euro en lopen het kasteel binnen. Engelse uitleg kun je via een app fixen, heel erg makkelijk en goed bedacht, ware het niet dat er geen wifi beschikbaar is, en de dataverbinding is terug gevallen op edge: bijzonder en onwerkbaar langzaam om dan een app te downloaden en vervolgens te gebruiken.

Als je binnenloopt duurt het nog even voordat je bij de check voor kaartjes aankomt. De vrouw bij de entree gaf met handen en voeten aan dat er een app was met Engelstalige uitleg. Toen ik aangaf dat de dataverbinding te slecht was om dat te gebruiken kwam ze spontaan meegelopen om naar een collega te gaan welke ons persoonlijk een deel uitleg gaf. Erg leuk!

Ook in dit kasteel is het erg rustig. We zijn niet de enige, maar als in het totale complex 10 bezoekers zijn, dan heb ik het hoog ingeschat. Het kasteel is in de 13e eeuw gebouwd, rond 1800 heeft een brand alle houten complexen verwoest. Hierdoor is een groot deel van de oorspronkelijke spullen verloren gegaan. Eigen alles wat binnen staat is niet origineel van dit kasteel. De oude klok is wel gered van de brand, van deze klok zie je binnen het binnenwerk.

Verder zijn er natuurlijk ook de benodigde verdedigingsmaterialen opgesteld.


Regelmatig moet je via buiten naar een volgend gebouw. Als we helemaal boven willen hebben we nog best wel wat te klimmen. Ook hier hebben we overigens een prachtig uitzicht over de omgeving.


Ook de sadistische werktuigen worden weer tentoongesteld.


Binnen staan ook nog wat meer interieurvoorbeelden opgesteld. Deze komen uit diverse andere locaties hier in de buurt. En het ridderpak? Die zag er verdacht nieuw uit :-).



Voor mensen met hoogtevrees is het steeds spannender. Je komt steeds hoger, en de "paadjes" waar je overeen moet lopen zijn best smal. Uitzicht in de verte is leuk, maar uitzicht naar beneden is wat minder fijn :-).


We lopen langs binnen weer een stukje verder langs diverse meubelen.


Als we bij de laatste trap aankomen voor het bovenste gedeelte besluiten we dat niet te doen. Een erg krap trapje met een oude reling. En boven is niet veel meer te zien. We keren weer terug naar de auto. We rijden weer terug richting het huis.

Als we in de avond richting een restaurantje lopen ziet de lucht er dreigend uit. De weersvoorspellingen geven deze avond ook wat regen aan. 

Aangekomen bij het restaurant besluiten we ook om binnen te gaan zitten. Buiten is hier in de avond gewoonweg te koud (17-20 graden). Op het moment dat we aankomen is het nog heel rustig, maar dat veranderd vrij snel als het wat later wordt. Het is vrijdagavond, dus lokale mensen gaan ook een hapje eten en drinken.

Tamara gaat ervoor om een kip te verorberen, ik ga voor ene varken.


Na een aantal biertjes gaan we weer terug naar het huis toe. Morgen blijven we in het plaatsje Liptovský Mikuláš om wat lokale musea te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten