zondag 7 oktober 2018

Dag 1, Aankomst in Belgrado, Servie

Er is weer een nieuwe trip begonnen, ditmaal voor 7 dagen naar Belgrado, Servie.

In het kort een samenvatting: we vliegen vanaf Eindhoven Airport met Wizzair naar Belgrado waar wij onze huurauto kunnen ophalen. Ons verblijf in Belgrado is een AirBNB appartement welke binnen in het centrum ligt. De auto hebben we erbij genomen om nog eventueel naar Nis, Nova Sad of andere plaats buiten Belgrado te rijden. Er staat echter nog niets vast wat/wanneer/hoe/of we dat gaan doen.

Onze heenvlucht is dus vanaf Eindhoven Airport, lekker dichtbij, en daar komen we rond het middag uur aan. De vlucht vertrekt om 14u40, en vooraf kunnen we nog mooi ergens een worstenbroojke eten :-).


Als het eenmaal tijd is voor de tocht naar het vliegtuig zijn we blij dat het een zonnige dag is. We moeten buiten ongeveer 1 kilometer lopen in de openbuitenlucht om daar nog te wachten voordat we daadwerkelijk het paarse ding in mogen.


De vlucht zit vol, en we lijken een kwartiertje later te vertrekken dan gepland. Desondanks komen we mooi optijd na een dikke 2 uur vliegen aan in Belgrado.

Aangekomen in Belgrado gaan we op zoek naar de Alamo (alias National/Enterprise) balie voor de huurauto op te halen. In de hal waar je uitkomt staan alle auto-verhuurders, behalve diegene die wij zoeken. Vreemd, Alamo is nu niet echt een kleine speler welke je ergens in een uithoek verwacht. Ik vraag aan de collega-verhuurders waar ik Alamo kan vinden, "upstairs" klinkt het kortaf. Okay, bedankt :-). Boven aangekomen nog steeds geen Alamo te vinden, maar na veel vragen en zoeken blijken ze toch ergens hemelaal achterin een hele kleine ruimte te hebben.

Als we ons bij de balie melden komt er direct een medewerker naar ons toe om zijn excuses aan te bieden. De vorige klant heeft de auto veel te laat ingeleverd, hierdoor moeten we 20 minuten langer wachten voordat we de auto in ontvangst kunnen nemen. Achteraf gezien was het wachten vooral op de printer, de man achter de balie was daar namelijk dermate handig mee dat het 15 minuten duurde voordat hij er een papiertje uit kreeg :-). Als de auto eenmaal klaar staat loopt er een medewerker mee naar buiten waar op een tamelijk kleine parkeerplaats onze Golf klaar staat.


Het is inmiddels 6 uur geweest als we eindelijk richting het appartement kunnen rijden, een ritje dat 20 minuten zal duren als je geen last hebt van opstoppingen. Wat begint met een lege autoweg waar je heerlijk op door kunt rijden (de boetes zijn goed betaalbaar hierzo).


Rijden we al heel erg snel de drukke spits in.


Uiteindelijk komen we een uur later in ons appartement aan (de foto is de volgende dag gemaakt, het was bij aankomst al donker ;-)).


Wat in Servie belangrijk is, is dat je jezelf binnen 24 uur na aankomst meldt bij een lokaal politiebureau om jezelf te registeren. Wanneer je een hotel hebt regelt het hotel deze handeling, bij een AirBNB ben je (samen met de eigenaar van het appartement) verantwoordelijk voor zo'n bezoekje. Het is inmiddels te laat om dit nog te regelen, we spreken af om dit morgen aan het begin van de middag te doen.

Nu is het tijd om de spullen in een hoek te gooien, ons even op te frissen om ergens wat te gaan eten. We besluiten om een restaurantjewat een straat verder zit  met "lokaal voer" als specialiteit te pakken en bestellen daar een gerecht voor 2 personen met de benodigde drinkbakken met bier.



Het blijkt natuurlijk weer veel te veel, maar als we aan het einde nog geen 20 euro hoeven af te rekenen voor een paar halve liter bier een veel stukken koe en varken dan hoor je mij ook niet klagen. Het is trouwens wel zo dat bij veel restaurants nog gewoon gerookt wordt binnen, iets wat je niet in veel landen nog tegenkomt. In dit restaurant was overigens wel een rookvrij gedeelte.

Vanaf het restaurant lopen we nog even langs de lokale supermarkt om wat belangrijke boodschappen te doen, een grote plastic fles met 2 liter pils kan natuurlijk niet ontbreken :-).


Morgen gaan we Belgrado wat meer verkennen, en hebben we om 2 uur in de middag de afspraak bij het politiebureau om ons te melden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten