dinsdag 9 oktober 2018

Dag 3, Belgrado Fort


Dag 3, zondag, houden we het vrij rustig. We hebben vandaag in de planning staan om het fort in Belgrado te gaan verkennen. Dit fort ligt op een geweldige uitzichtlocatie bij de rivier. Voordat we hier aan gaan beginnen is het van belang om een ontbijt naar binnen te schrokken. Daarvoor gaan we naar een restaurantje om de hoek bij ons appartement.




Naast het terras zijn ze bezig met opnamen voor een film, hiervoor hebben ze een hele drukke doorgaande straat voor afgesloten en de straat gedecoreerd met bomen/gras.


Als we klaar zijn met het ontbijt lopen we door het centrum riching het fort. Het fort is niet enkel een fort, maar meer een soort groot park waar veel lokale bewoners heel de dag vertoeven. Er zijn veel terrasjes/restaurantjes binnen het complex aanwezig. Aangekomen bij de ingang van het park is het een drukke bedoeling. Gelukkig verspreiden de mensen zich door het park waardoor je nog redelijk door kunt lopen.


Al snel is een deel van het fort zichtbaar.



Eenmaal bij de ingang (waar je gewoon door kunt lopen), valt al snel op dat dit niet een normale touristische fort is waarbij history op een groot voetstuk staat. Bij de ingang staat er een grote speelplaats voor kinderen met tal van dinosaurissen (geen echte natuurlijk, die eten de kinderen natuurlijk direcft op).


We lopen twee poorten door richting binnenplaats.




Op de binnenplaats is eigenlijk weinig te doen. Je ziet wat gezinnen zitten, kinderen kunnen kruisboog schieten, je ziet wat kraampjes voor voer en drank, maar verder niets. Als je doorloopt naar de zijkant van het fort heb je echter een geweldig uitzicht over de Donou, Sava en New Belgrade (welke aan de andere kant van de Sava ligt). We hebben fel tegenlicht vanaf het zuid-westen, maar we doen ons best om nog wat leuke foto's te maken.






In New Belgrade (lokaal Нови Београд/Novi Beograd genoemd) heeft een concentratiekamp gelegen, hiervan is een toren nog intact. De bovenkant van de toren is ook zicthbaar als we inzoomen op het gebied Sajmište. (morgen meer over deze locatie)


We lopen nog een ronde door het fort heen, wat alles bij elkaar nog een flinke oppervlakte is.










Als we klaar zijn met rond lopen, naast wat kunst-achtige exposties waar wij niets om geven lijkt er niet veel te doen, lopen we weer het fort uit richting het park dat om het fort heen ligt. Hier staat nog ergens in een hoek een verlaten triest stuk gebouw.


Na nog wat rond te hebben gelopen is het inmiddels tijd om de reserves wat aan te vullen, we gaan op zoek naar een leuk restaurantje. We eindigen uiteindelijk bij het restaurantje "Fat Boys" dat vlak bij het park ligt. Tamara gaat voor een lekker broodje pulled pork, ik ga voor een lekkere hamburger. Op de achtergrond kun je ondertussen een soort speelfilm kijken hoe Serviers om gaan met verkeer/parkeren. Een grote chaos.




Als we klaar zijn met eten lopen we nog een klein rondje Belgrado om uiteindelijk weer terug te keren naar het appartement. In de avond besluiten we een restaurant op te zoeken met wat kleinere gerechten (klinkt makkelijk, is het niet), we hebben allebei het gevoel dat we nog niet echt honger hebben. Uiteindelijk komen we uit bij cafe/restaurant Stanica Piva welke op 5 minuutjes lopen ligt van het appartement. Na eerst enkele biertjes (buiten) te hebben gedronken gaan we naar binnen om wat stukken kip te verorberen.







Nadat alle kippen verorberd waren, en de benodigde bieren zijn gedronken keren we weer terug richting appartement. Morgen gaan we een bezoekje brengen aan een Joegoslavisch vliegtuig-museum en bezoeken we New Belgrade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten