donderdag 11 oktober 2018

Dag 5, lang lopen naar het graf van communistisch leider Tito

Op dag 5 gaan we een lange wandeling lopen langs verschillende plaatsen. We beginnen bij het "Rail museum", lopen dan door naar "Museum of Yugoslavia" waar ook oud communistisch leider Tito begraven ligt. Vervolgens gaan we via "Temple of Saint Sava" naar het "Police museum" om uiteindelijk als laatste stop het "Nikola Tesla" museum te bezoeken.



Als we beginnen aan de route lijkt er nog een mist over de stad heen te liggen. Het is een beetje fris, maar net warm genoeg om gewoon in het T-shirtje buiten te huppelen.



Geluukkig trekt al snel de mist weg. Het is overigens wel zo dat we inmiddels het idee hebben dat we olifantenkuiten krijgen. Pfff, wie verzint het om een stad zo op een bergachtig ding te bouwen.


Aangekomen bij het spoortwegmuseum kun je er niet omheen, er staat een trein naast de ingang.


Als we naar binnen lopen komen we direct in het museum gedeelte uit. Je hoeft niet af te rekenen voor het bezoek.


Het museum is niet heel groot, en hetgeen wat er staat lijkt ook niet heel erg bijzonder te zijn. Maar ach, het is altijd leuk om te zien natuurlijk.






Het museum hebben we binnen een halfuurtje gezien, we lopen weer door richting "Museum of Yugoslavia". Tijdens de wandeling komen we langs een groot ziekenhuis, een ziekenhuis waar je als toerist niet naartoe wilt gaan. Wat een ongelooflijke puinhoop is het daar. Ten eerste: bewegwijzering gaat je niet helpen. Ten tweede, parkeren is een ramp. De doorgaande weg is letterlijk geblokkeerd door 3 of 4 rijden geparkeerde auto's op de weg.



Tegenover het ziekenhuis ligt een oud ziekenhuis welke volledig verlaten erbij ligt.



Als we doorlopen moeten we de snelweg over bij een voetgangersbrug. Het zal vast allemaal best veilig zijn, maar zo komt het niet over als je er naar kijkt en er overheen loopt.



Na een tijdje klimmen (blijkbaar ligt het volgende doel een stuk hoger) komen we steeds dichterbij ons volgende doel.


Eenmaal "eindelijk" aangekomen bij het volgende museum heb je een mooi uitzicht richting het centrum.



Dan is het tijd onze aandacht te richten op het museum. Het hoofdgebouw (achter de fontijn) is in renovatie, deze is op dit moment niet in gebruik.


We kopen twee kaartjes bij een geimpoviseerde ingang aan de zijkant, omgerekend zo'n 6 euro voor 2 personenen. We lopen eerst richitng het "house of flowers" gebouw waar het graf van communistisch leider Tito tentoon wordt gesteld. De ingang van het gebouw is voorzien van een grote fontijn.


Eenmaal binnen zie je aan 1 kant giften aan de leider, in het midden de graven (ook van de "1st lady") en een aantal andere objecten. We beginnen met de graven.



En dan is het altijd bijzonder om te zien hoeveel "vrienden" zo'n communistisch leider heeft, ondanks dat we het hebben over een gruwelijk regime. Giften, heel erg veel giften. Van de bevolking, de staatshoofden, vakbonden, bedenk het en het staat er tussen. Dit zijn overigens nog niet alle giften, in het volgende gebouw zullen we er nog veeeeeeel meer tegenkomen.



Er hangt ook een pak met een hoop speltjes :-).



Het valt op dit moment wel op dat de leider verheerlijkt wordt in dit museum, iets van kritiek had niet misstaan naar mijn inziens.

We lopen naar het volgende gebouw waar we veel zullen terugvinden van de history, het gebouw ligt op steenworp afstand van de "house of flowers". Binnengekomen lijkt het er even op dat je in een pakhuis aankomt welke nog ingericht moet worden.


Het is erg rustig in het museum, wat het makkelijk maakt om de tijd te nemen om overal goed naar te kijken. Ik denk overigens dat 1/3 in dit gebouw ook betstaat uit "giften" aan de communistisch leider Tito. Ook namens onze leiders overigens.



Verder een hoop andere objecten uit de geschiedenis, voornamelijk de Tito tijd. Maar ook recente tijd, zoals het verdwijnen van de .yu domein extensie binnen internet-wereld komt aan bod. En propaganda posters mogen natuurlijk ook niet ontbreken met een communistische geschiedenis.













Als we klaar zijn met de ronde lopen we weer richting uitgang. Het blijkt dat we optijd zijn aangekomen, er zijn net een paar bussen met chinezen/japanners gestopt welke nu naar binnen gaan. Pfoe, daar wil je niet tussen terecht komen.

We lopen door naar onze volgende stop "Temple of Saint Sava", onderweg komen we nog een voetbal stadion tegen welke er niet helemaal in topconditie bij lijkt te staan. Ernaast staan enkele tentjes waar je kan gokken op de juiste uitkomst van je club :-).



Een 20 minuten later komen we aan bij de "Temple of Saint Sava", een kerk waar ze naar horen zeggen al heel erg lang aan het bouwen zijn.


Als we naar de ingang toe lopen (en dat is best gevaarlijk, gezien de stoep in een zeer slechte staat erbij ligt) stappen we naar binnen. Het ziet er aan het begin nog steeds uit als een bouwput.


Achteraf kom ik erachter dat ik eigenlijk geen overzicht foto's van deze ruimte heb genomen die alles laat zien, maar je moet je kraampjes voorstellen waar je souverniers kan kopen en bakken/dozen bij schilderijen waar mensen geld in kunnen doneren. Iets wat gretig werd gedaan. Wat ook serieus werd gedaan is het kussen van schilderijen/portretten......

We lopen naar een lagere verdieping via een marmeren trap.


En dan kom je uit in een grote hal, en weet je gelijk waarom ze dat geld inzamelen. Dit zal een aardig duit kosten, vreemd dat ze in een relatief arm land als Servie geen andere prioriteiten hebben met hun geld.





Als we de kerk uitlopen gaan we direct door naar het Nikola Tesla museum. Dit museum heeft elk uur een rondleiding waar je deel aan kunt nemen, en als we doorlopen kunnen we wellicht met de 13u rondleiding mee doen. Eenmaal aangekomen blijkt het niet de Engelse te zijn, maar de Servische rondleiding. De volgende Engelse rondleidingen beginnen om 14u en 15u. We besluiten om ergens een hapje te gaan eten, en belanden bij een terrasje tussen het Nikola Tesla en het politiemuseum in. Om 15u gaan we nog een poging wagen.

Tamara gaat voor een salade, ik kies voor kipspiesjes met sate-saus.




Als we met het eten klaar zijn is het alweer een uurtje verder (jaja, het gaat daar echt niet snel). We lopen naar het politie-museum om deze nog even mee te pakken voordat we naar het Nikola Tesla museum terugkeren.

Aangekomen bij het politie-museum zijn er twee verdiepingen met opstellingen met een brede selectie aan spullen welke opgesteld staan. Toegang is vrij.





Het is een leuk museum om even snel tussendoor mee te pakken, we staan echter binnen een half uur alweer buiten. We lopen snel door naar het Nikola Tesla museum om met de tour van 15u mee te kunnen doen.

Aangekomen nemen we in het begin plaats bij een projector en krijgen we een film van 15 minuutjes te zien. Na deze film krijgen we een kleine demonstratie te zien van wat leuke dingetjes, maar echt heel bijzonder is het niet.


Na deze demonstratie kun je vrij rondlopen om wat objecten te bekijken. De meest bijzondere daarvan is de urn met de as van Nikola Tesla.


Uiteindelijk vonden we beide dit museum tegenvallen. We lopen weer terug richting het appartement om de voetjes even omhoog te houden. We hebben vandaag weer genoeg gehuppeld door de stad.

In de avond gaan we naar een eetcafe om een biertje te drinken en wat makkelijks naar binnen te werken. Het cafe zit als je een klein steegje inloopt in een kelder (niet heel vreemd in oost-europa), en is verder niet heel groot. We besluiten om naast het bier allerlei verschillende gehaktballetjes te eten.






Na wat biertjes en de gehaktballen besluiten we terug te keren naar het appartement. Morgen gaan we weer wat musea bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten